Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı
Fakültemiz ve Sakarya İl Müftülüğü tarafından Kutlu Doğum Programı düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kutlu Doğum Programına Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Arkan ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Dekanımız Prof. Dr. Günay, “Bu yıl seçilen ‘Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşam Ahlakı’ teması, yaşadığımız bölge ve çağ açısından son derece önemlidir. Bu vesile ile Yahudi ve Hıristiyanlar gibi başka din mensuplarıyla beraber yaşamanın ilkelerini bir kez daha hatırlayacağız. Bütün dünyada özellikle de Müslüman coğrafyasında mezhep din çatışmalarının alabildiğine hız kazandığı ve Batıda Müslümanlara karşı islamofobinin bu denli şiddetli hale geldiği bu dönemde, böyle bir temanın seçilmesi çok anlamlı” dedi.
Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli, “Her yıl dünyanın birçok bölgesinde gerçekleştirdiğimiz kutlu doğum haftası etkinlikleri ile toplumumuz ve insanlık için ele alınması önem arz eden konuları kamuoyunun önüne taşımaya ve bu konuda toplumsal duyarlılık ve hassasiyete vesile olmayı görev kabul etmektedir. Bu kapsamda 2015 yılı Kutlu Doğum Haftası’nın Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşamak Ahlakı olarak belirlenmiştir. Hafta boyunca yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilecek etkinliklerde bu konu, Hz. Peygamberin ortaya koyduğu örneklik çerçevesinde ele alınacaktır. İnsanlık manevi değerlerden uzaklaştıkça hırs, kin, vahşet, nefret ve gaflet sarmalında maalesef insanlığından uzak düşmüştür. Seçilen birlikte yaşama konusunda, genelde insanlığın, özelde ise Müslüman topluluklarının karşılaştıkları sorunların çözümü için seferber olunmasına vesile olacaktır” diye konuştu.
Sakarya Üniversitesi olarak bu programlara önem verdiklerini ve üniversite olarak değerlerine bağlı bireyler yetiştirmek istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Tema olarak seçilen birlikte yaşama konusunda bizim de çok önemsediğimiz bir husus. Müslümanların birlikte yaşaması, başka inanç ve toplumlarla birlikte yaşamak, kaybettiğimiz bir değerimiz. Önceleri biz bunu başarmışız; farklı dinler ile yaşamışız. Bunu tekrar gündeme getirip tartışmak çok anlamlı. Hz. Peygamberimiz, insan ilişkileri ve birlikte yaşamayı anlatan bir hadisinde ‘Selamı yayınız, birbirinize güzel söz söyleyiniz ve tebessüm ediniz’ diyor. Biz bu üç şeyi uygulasak sorunun yarısını çözmüş oluruz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Birlikte yaşama konusuna Peygamber ahlakı çerçevesinde bakıldığında, İslam dünyasında çok güzel örneklerin olduğunu söyleyen Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş konuşmasında, “Dünyanın daha güzel olması, maddi ve manevi mutluluğun artması için yakın çevremizden; komşularımızdan, akrabalarımızdan başlayarak, Peygamberin ve ahlakının insanlığa kazandırdığı birlikte yaşama kültürünün yaygınlaşmasını sağlamalıyız. Bunu yapabilmek için de önce kul hakkına rivayet etmemiz gerekiyor. Birbirimizi Allah için seversek, birbirimize tebessüm ve selamı esirgemeden, birbirimizi her konuda severek, sayarak, haklarımıza rivayet ederek yaklaşırsak, fitne ve fesattan uzak durursak, muhakkak geleceğimiz daha aydınlık olacak, maddi-manevi saadetimiz süreklilik kazanacaktır” dedi.
Program İlahiyat Fakültesi öğrencisi Ömer Tiryaki’nin Kur’an tilaveti, Fakültemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah İnce’nin ‘Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı’ konulu sunumuyla devam etti. Etkinlik SAÜ Devlet Konservatuvarı ve Fakültemiz öğretim elemanları ve öğrencilerinin verdiği ‘Tasavvuf Konseri’ ile sona erdi.