Ana Sayfa
Duyurular
Vıı. Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumu
VII. ULUSLARARASI DİN GÖREVLİLERİ SEMPOZYUMU

VII. ULUSLARARASI DİN GÖREVLİLERİ SEMPOZYUMU


Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, YECDER, Sakarya İl Müftülüğü, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği işbirliği ile düzenlenen “7. Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumu 14-15 Mayıs’ta Sakarya İlahiyat Fakültesinde düzenlendi. Sempozyumda “Gençliğin Gelişimi ve Problemleri Karşısında Din Görevlileri” teması ele alındı. 

Sempozyumun açılış oturumunda konuşan SAÜ   İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay fakülte olarak böyle bir programa ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

SAÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen sempozyuma Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, İl Müftüsü İlyas Serenli, SAÜ İlahiyat Fakültesi, Yunus Emre Camii Eğitim ve Kültür Derneği, Sakarya Müftülüğü ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği temsilcileri ile yurt içinden ve yurt dışından akademisyenler yer aldı.

Açılış konuşmalarında ağırlıklı olarak din görevlilerinin misyonuna ve toplumsal açıdan önemine değinildi. Bu bağlamda din görevlilerinin gençler için önemli birer rol model oldukları dile getirildi. Genliğe yönelik hizmetlerin çok boyutlu ve kurumsal ortaklıkla yürütülmesi gerektiği ifade edildi. 

Sempozyumun bilimsel oturumlarında; DİB’in Hizmet Alanları ve Gençliğe Yönelik Faaliyetleri, Gençliğin İnşasında Camiler ve Gençleri Camilerden Uzaklaştıran Sebepler, Üniversite Gençliği, Din ve Sosyal Hayat, Gençliğin İnşasında Kuran Kursları, Yaygın Din Eğitiminde Rehber Olarak Din Görevlileri, Gençliğin Din Eğitiminde Güncel Problemler, Gençlik İnanç ve Din konuları ele alındı. 

Tebliğlerde gençliğin dini hayatı, problemleri ve konuyla ilgili örnek uygulama ve çözüm önerileri dile getirildi. Bilimsel verilerden hareketle gençliğe yönelik din hizmetleri kritik edildi. 

Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli’nin yaptığı kapanış oturumunda kurum temsilcileri tarafından sempozyumun değerlendirmesi yapılarak program tamamlandı. YECDER yönetim kurulu üyesi Mehmet Keskin ev sahipliği için sempozyum paydaşlarına teşekkür ederken İl Müftüsü Serenli Sakarya Müftülüğünün gençliğe yönelik faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 
Sempozyum Yrd. Doç. Dr. Abdullah İnce’nin kısa değerlendirmesi ve sonuç bildirgesini okumasıyla sona erdi. 

VII. Uluslararası Din Görevlileri (Gençliğin Gelişimi ve Problemleri Karşısında Din Görevlileri) Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

1 Gençlere yönelik dini hizmet ve rehberlikte yargılayıcı değil anlayıcı tutum benimsenmelidir. Din hizmetleri zaman, coğrafya ve gençliğin yapısına uygun olarak yorumlanmalıdır.

2 Dini problemler karşısında gençler daha akılcı ve anlaşılır cevaplar beklemektedir. Gençlikle ilgili din hizmetlerinde sadece erkek cinsiyeti dikkate alınarak planlamalar yapılmamalıdır. 

3 Dini eğitimde gençlerin güncel sorunları, özgürlük problemi dikkate alınmalıdır. Yeni ortaya çıkan teknolojik gelişmelerin din eğitiminde kullanımı araştırılmalı ve geliştirilmelidir.  

4 Din hizmeti sunumuna rehberlik edecek çalışmalar din hizmetinin farklı boyutlarını göz önünde bulundurmalıdır. Sempozyumda sunulan bildirilerin teorik çalışmaların yanı sıra pratik örnekleri de içermesi bütünlük oluşturmuştur. 

5 Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışında gençlere yönelik sunduğu hizmetler milli kimliğin korunmasında önemli bir unsurdur. Bu çalışmalar artarak devam etmelidir. 

6 Medreselerde oluşan dini rehberlik ve tecrübe; din eğitimi süreçleri açısından Türkiye’nin bazı bölgeleri için bir alternatif olarak görülebilir.

7 Alanda hizmet sunan din görevlilerinin tecrübeleri din hizmetinin pratik sorunlarını daha açık ortaya koymaktadır. Din görevlilerinin tecrübeleri bu pratik sorunlara anlamak açısından faydalı olmuştur.

8 Din görevlilerinin sorumluluklarının arttığı, din hizmetlerinin toplumun farklı kesimlerini dikkate alarak planlanması gerektiği görülmektedir. 
Din hizmeti sunumunda, özellikle vaaz - irşat hizmetlerinde alan dışındaki birikimden de istifade edilebilir.

9 Gençlik döneminde ailede verilen din eğitimi önemsenmeli, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konu ile ilgili planlama yapması düşünülmelidir.

10 Toplumdaki din adamı algısı din algısından bağımsız değildir. Sinema, basın ve diğer medyada din adamları ile ilgili olumlu imajları pekiştirecek çalışmalar yapılmalıdır. 

11 Din hizmeti sunumunda toplumun ve insanın yapısına önem verilmelidir.
Camiler, ibadet edilen mekânlarla birlikte çevrenin de ihtiyacını karşılayan sosyal mekânları da içinde barındırmalıdır.

12 İletişim hizmet sunumunda önemli bir unsurdur. Din hizmetleri sunumunda sağlıklı iletişim din görevlilerinin görevleri esnasında oluşabilecek eksikliklerini tolere etmektedir.

 

Fotoğraflar