İslam’ın ilk muhatapları olan sahabenin dini anlama, yaşama ve yayma suretiyle, kendine has özellikleri barındıran İslam kültür ve medeniyetinin oluşum ve şekillenmesinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Sahâbe neslinin bu önemine binaen Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İslami Araştırmalar Vakfı işbirliğiyle bir seri halinde yapılması planlanan İslam Medeniyeti’nin Kurucu Nesli Sahabe tartışmalı ilmî toplantılarının birincisi “Sahâbe Kimliği ve Algısı”, ikincisi “Sâhâbe ve Rivâyet İlimleri”, üçüncüsü de “Sahâbe ve Dirâyet İlimleri” başlıklarıyla gerçekleştirilmişti.
Çin’den Atlas Okyanusu’na kadar uzanan geniş coğrafyaya dağılmış ve yeni nesillerin muallimliğini üstlenmiş olan sahabe, tüm bu coğrafyada yaşayan halkların düşünce ve yaşantılarında büyük tesirler bırakmış, farklı kültürleri derinden etkilemiştir. Muhtelif milletlere ait düşünce yapısının şekillenmesi yanında tarih, coğrafya, sanat, edebiyat, musiki gibi alanlar ile örf, âdet, gelenek, kısaca kültür üzerinde sahabenin izlerini görmek mümkündür. İşte bu sebeple sahâbeyi anılan yönleriyle tanımak, hizmetlerini ortaya koymak ve anlaşılmasına katkı sağlamak amacıyla sempozyum serisinin dördüncü halkasının “Medeniyet Coğrafyamızda Sahabe Etkileri” başlığı ile yapılması kararlaştırılmıştır.
Genel bir çerçeve oluşturmak amacıyla aşağıdaki konular sempozyum tertip heyeti tarafından örnek başlıklar olarak teklif edilmektedir:
Sahâbenin Kültür ve Medeniyete Etkileri
Sahabe Coğrafyası: Afrika, Anadolu, Balkanlar, Endülüs, Güneydoğu Asya, Hint Alt Kıtası, Kafkasya, Orta Asya (Horasan, Maveraünnehir vb.), Orta Doğu, Uzak Doğu…
Sahabe ve Sanat
Sahabe ve Edebiyat
Sahabe ve Musiki
Sahabe ve Zanaat
Sahabe ve Toplumsal Dönüşüm
Sahabe ve Değerler
Sahabe ve Çevre
Sahabe ve Aile
Sahabe ve Eğitim
Sahabe ve Adâb-ı Muâşeret
Sahabe ve Folklor
Sahabe ve Mimari
SEMPOZYUM TAKVİMİ
SEMPOZYUM KATILIM ESASLARI