Ana Sayfa
Duyurular
“arapçayı Niçin ve Nasıl Öğreniriz?” Konulu Uluslararası Panel Düzenlendi
“Arapçayı Niçin ve Nasıl Öğreniriz?” Konulu Uluslararası Panel Düzenlendi

“Arapçayı Niçin ve Nasıl Öğreniriz?” Konulu Uluslararası Panel Düzenlendi

Fakültemiz Arapça Öğrenci Topluluğu (Mülteka Lügâti’d-dât) tarafından 17 Aralık 2020 tarihinde Dünya Arapça Günü münasebetiyle “Arapçayı Niçin ve Nasıl Öğreniriz?” konulu uluslararası panel gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin’in moderatörlüğünü yaptığı panelde; Filistin en-Necâh Üniversitesi’nden Dr. Râid Abdurrahîm, Ürdün Kâsıd Enstitüsü’nden Dr. Hâlid Ebû Amşe, Ürdün İvân Enstitüsü’nden Hâlid Benî Umer katılımcı olarak yer alırken konuşmacaların sunumları Öğr. Gör. Sümeyye Atıcı tarafından Türkçeye çevrildi.

Ar. Gör. Zehra Özbek’in sunumu ile başlayan panelde konuşmacılar, Arapçanın Kur’an-ı Kerim’in dili olması hasebi ile tüm Müslümanlar için önem arz ettiğini, öte yandan küreselleşme nedeniyle gittikçe küçülen dünyada iletişim dili olarak da ön plana çıktığını vurgulayarak Arapça öğrenirken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair tavsiyelerde bulundular.

Filistin en-Necâh Üniversitesi’nden Dr. Râid Abdurrahîm, dili öğrenirken temel dilbilgisi kurallarının yanı sıra iletişimsel yeterliliğin, öğrenilen dilin kültürüne hakimiyetin de göz ardı edilemeyeceğini vurguladı. “Muhakkak ki Kur’an’ı biz indirdik ve onu koruyacak olan da biziz.” âyeti üzerine her Müslüman’ın düşünmesi gerektiğini ifade eden Abdurrahîm, gerek Kur’an’ı Kerim, gerek lügâtlar, gerek Arapça dili üzerine yapılan eserler vasıtası ile bu dilin muhafaza edildiğini, ancak Müslümanlar’ın da kendi üzerlerine düşen bireysel sorumlulukların bilincinde olmaları gerektiğini ifade etti.

Arapçanın, siyasi, ekonomik ve sosyal sebeplerle son zamanlarda uluslararası boyutta yeniden eski önemini kazanmaya başladığını ifade eden Ürdün İvân Enstitüsü Müdürü Hâlid Benî Umer ise Türkiye ve Türkler açısından Arapçanın özel konumuna değinerek Türkiye’nin Arap dünyası ile hem coğrafi, hem tarihi hem de kültürel ortaklığı bulunduğunu ifade etti. Öğrencilere verdiği tavsiyeler çerçevesinde Arapça öğrenen kişinin kıyamete kadar yaşayacak bir dili öğrendiğin bilincinde olması gerektiğini, üniversite çağlarının dil öğrenmek için en uygun dönemler olduğunu, bu dönemdeki kişilerin belli bir süreçten sonra bağımsız olarak dillerini geliştirebileceklerini ifade etti. Bütün dünyada uzaktan eğitimin sürdüğü bu süreçte öğrencilerin internetin avantajlarını kullanarak dil eğitimini kendi başlarına çok yönlü olarak sürdürebileceklerini bunun için kararlı, sabırlı ve azimli olmak gerektiğini sözlerine ekledi.

Son olarak söz alan Ürdün Kâsıd Enstitüsü’nden Dr.Hâlid Ebû Amşe, dil öğrenmenin uzun bir yol olduğunu, “Şu kadar saatte şu dili öğretiyoruz.” gibi iddiaların gerçekçi olmadığını, bu süreçte kararlı olup motivasyonu sürekli yüksek tutmanın önemli olduğunu ifade etti. Yabancı bir dilin iletişim, çeviri, iş ilişkileri, siyasi ilişkiler gibi çok çeşitli sebeplerle öğrenilebileceğini, kişinin yolun en başında hangi amaçla dili öğrendiğini bilip ona göre bir program izlemesinin önemli olduğunu vurguladı. Öğrenme sürecinde elektronik değil matbu sözlük kullanmanın, öğrenilen dille ilgili bol bol dinleme yapmanın dil öğrenme sürecini hızlandıracağını vurgulayan Ebû Amşe, “Öğrendiğiniz dili kullanırken yaptığınız hatalar öğrenmenin göstergesidir.” diyerek öğrencilere öğrendikleri dilli kullanırken hata yapmaktan korkmamalarını tavsiye etti.

Programın sonunda yayına katılan Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı da kısa bir konuşma yaparak programa katılan konuklara, programı organize eden Arapça Öğrenci Topluluğu (Mülteka lügâti-d-dât) Akademik Başkanı Öğr. Gör. Hülya Afacan’a, topluluk öğrencilerine, programın gerçekleşmesine katkıda bulunan hocalara ve izleyicilere teşekkürlerini ifade etti. Öğrencilerinin programa gösterdikleri teveccühün ve YouTube yayınına yazdıkları, programdan duydukları memnuniyeti ifade eden yorumların kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Prof. Bostancı sözlerini “Rabbim ömrünüzün sonuna kadar Kur’an’ı Kerim’in dili olan Arapçayı öğrenmeyi ve öğretmeyi, ömrümüzü bu şekilde geçirmeyi hepimize nasip etsin.” duası ile sonlandırdı.

Programın videosu aşağıdaki linkten izlenebilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=AlqH3onqpYw

 

Fotoğraflar