Ana Sayfa
Duyurular
İslam Kültür ve Medeniyetinde Semerkant
İslam Kültür ve Medeniyetinde Semerkant

İslam Kültür ve Medeniyetinde Semerkant

Fakültemiz işbirliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Aydınlı tarafından "İslam Kültür ve Medeniyetinde Semerkant" konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Fakültemiz Konferans Salonu’ndaki programa Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. Osman Aydınlı konuşmasının başında İslam coğrafyası bilgisinden mahrum yetiştirildiğimize değinerek haritayı göz önünde bulundurmanın önemine dikkat çekti. “Dünyayı kuranların ve dünyada söz sahibi olan insanların önünde mutlaka harita vardır” diyen Doç. Dr. Aydınlı, ilim yaparken de haritayı göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu söyledi.

Aydınlı, Semerkant’ın kadim dönemden itibaren Soğd diye bilinen bölgenin başşehri olduğunu belirttikten sonra haritalar üzerinden bölgenin coğrafi konumu hakkında bilgiler verdi. İslam tarihi boyunca hadis, fıkıh, kelam gibi alanlarında eserler yazan birçok aliminin bu bölgede yetiştiğine dikkat çeken Aydınlı, Bîrûni, İbn Sînâ, Fârâbî, Harezmî, Mâtürîdî gibi İslam dünyasının en önemli isimlerinin yetişmesinde Semerkant’ın çok önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi.

Aydınlı konuşmasının devamında Semerkant’ın da içinde bulunduğu Maveraunnehir bölgesinin Müslümanlar tarafından fethi ve bu bölgede hakim olan devletler hakkında bilgi verdi. Aydınlı ayrıca Samaniler ve Karahanlılar döneminde Semerkant’taki ilmi faaliyetlerden ve bu bölgedeki hükümdarların ilme verdikleri önemden de bahsetti. Semerkant’ın XI-XII. asırlarda Hanefî fıkhı ve akâidi açısından zirve bir dönem yaşadığı belirten Aydınlı, bu tarihlerde Semerkant ekolün görüşlerinin Endülüs gibi İslam dünyasının en uzak bölgelerine ulaşarak tartışıldığını söyledi.

Aydınlı daha sonra Semerkant bölgesinde ilim ve kültürün neşv ü nema bulma sebepleri üzerinde de durdu. Aydınlı, Semerkant’ın Baharat Yolu, İpek yolu, Altın yol, Kürk yolu gibi önemli yolların kesişme noktasında bulunmasının, ayrıca münbit topraklara sahip olmasının bu noktada önemli olduğunu belirtti.

Aydınlı, kendi çektiği fotoğraflar eşliğinde Semerkant bölgesinde yer alan önemli mimari eserler hakkında bilgi verdikten sonra konuşmasını tamamladı.

Program, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Doç. Dr. Osman Aydınlı’ya hediye takdiminin ardından sona erdi.

Fotoğraflar