Ana Sayfa
Duyurular
20. Yüzyılda Mantık, Matematik ve Dilbilim Alanında Elde Edilen Önemli Sonuçlar ve Yeni Metafizik

20. Yüzyılda Mantık, Matematik ve Dilbilim Alanında Elde Edilen Önemli Sonuçlar ve Yeni Metafizik

Fakültemizde Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü tarafından düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil “20. Yüzyılda Mantık, Matematik ve Dilbilim Alanında Elde Edilen Önemli Sonuçlar ve Yeni Metafizik” başlıklı bir seminer verdi. Fakültemiz toplantı salonunda gerçekleştirilen seminerde konuşan Prof. Çitil, batı fikriyatında metafiziğin elenmesi süreci ve Kant’ın bu süreçteki rolüne değindi. Klasik dünyanın metafiziğinin teleolojik bakış açısına dayalı bir fizik anlayışına dayandığını belirten Prof. Çitil, daha sonraları gelişip hâkim görüş haline gelen Newtoncu fizik anlayışıyla birlikte önceki fiziğin dayandığı metafiziğin eleştiri ve elenme sürecinden geçtiğini ifade etti.

Daha sonra metafiziğin elenmesini müteakiben mantık ve dilbilim alanlarında gerçekleşen değişime değinen Prof. Çitil, bu alanlarda elde edilen sonuçlara genel hatlarıyla değindi. Son olarak Çitil, çağdaş mantık ve dilbilim çalışmalarında elde edilen sonuçları ve bu sonuçları esas alan felsefecilerin eserlerine bir giriş yaptı.

Seminer, soru-cevap faslı ve Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fuat Aydın tarafından Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil’e hediye takdimiyle sona erdi.