Ana Sayfa
Duyurular
Bir İlim Olarak Tasavvuf
Bir İlim Olarak Tasavvuf

Bir İlim Olarak Tasavvuf

Fakültemizde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara tarafından “Bir İlim Olarak Tasavvuf" konulu konferans gerçekleştirildi.

Fakültemiz işbirliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen programa Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Atmaca, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşması Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından yapıldı. Prof. Dr. Bostancı “Mustafa Kara hocamız tasavvuf sahasında ülkemizin yetiştirmiş olduğu önemli ilim adamlarından birisi. Böylesine değerli bir hocamızı geleneksel çarşamba konferansları vesilesiyle fakültemizde ağırlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Kara konuşmasında insan, medeniyet, ilim ve tasavvuf meselelerine değindi. Arap filologlarına göre insan kelimesinin “nisyan” (unutmak) ve “ünsiyet” (dostluk kurmak) olmak üzere iki kökten geldiğine değinen Kara, insanoğlunun bu iki temel özelliğinden birinin (nisyan) problem ürettiğini diğerinin (ünsiyet) ise problem çözdüğünü belirtti. “Peygamberler aslında insanlara unuttuklarını tekrar tekrar hatırlatmak için gelmişlerdir” diyen Kara, evliyaullahın özelliğinin dosta yani Allah’a dost olmak olduğunu söyledi.

Konuşmasının devamında medeniyet üzerinde duran Kara, medeniyetin insanoğlunun yeryüzünde gerçekleştirdiği en büyük organizasyon olduğunu söyledi. Kara, Hz. Adem’den sonra kurulan bütün medeniyetlerin ilim/ irfan, fikir/felsefe ve güzel sanatlar olmak üzere üç temel sac ayağının olduğunu ifade etti. Kara “Bu üç alanda üretilenlerin ötekiler tarafından okunmaya, anlamaya ve tercüme edilmeye çalışılması medeniyetin ölçütüdür” dedi.

Hz. Peygamber döneminde İslami ilimlerinden hiçbirinin oluşmadığını ancak bu ilimlerin tohumlarının o dönemde atıldığını belirten Kara, tasavvuf ilmini de bu çerçevede değerlendirdi.

Tasavvufun yüzlere tarifinin yapıldığına değinen Kara, “Tasavvufun tek kelimeyle ahlaktır” dedi. Bu bağlamda Hz. Peygamberin “Ben ahlak için gönderildim” hadisine yer veren Kara, tasavvufun ahlak eğitime yardımcı olmak için ortaya koyulan teknikler olduğunu söyledi.

Tasavvufun ahlaki kemal ve kalb-i selim yolu olduğunu belirten Kara, “Tasavvuf işte bu yolu arayanlara yardımcı olan bir şeydir. Bu yol geniş bir yoldur. Bu yol tasavvuftan ibarette değildir” dedi. Kara tasavvufun bu yollardan birisi olduğunu, bu yolun sonunda ihlaslı olanların yani sadece Allah için yaşayanların başarılı olacağını ifade ettikten sonra sözlerini tamamladı.

Programda ayrıca dinleyiciler tarafından sorulan sorular Prof. Dr. Mustafa Kara tarafından cevaplandırıldı.

Program, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Prof. Dr. Mustafa Kara’ya hediye takdiminin ardından sona erdi. 

Fotoğraflar