Çarşamba Konferansları "karl Marx ve Din"

Çarşamba Konferansları "Karl Marx ve Din"

İlahiyat fakültesi tarafından düzenlen Çarşamba konferansları kapsamında, Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Sinan Özbek, 6 Kasım 2013 tarihinde "Karl Marx ve Din" konulu bir konferans vermiştir.
Prof. Özbek konuşmasına, yaygın kanaatin aksine Marx'ın dine karşı olumlu ya da olumsuz bir tavır geliştirmediğini belirterek başladı. Marx’ın başlı başına dini ele alan bir kitabının bulunmaması ve din hakkındaki görüşlerinin eserlerinde dağılmış durumda olmasını bunun en açık bir kanıtı olarak ortaya koydu. Özbek, bu bağlamda Marx'ın söylemiş olduğu "din halkın afyonudur" sözünün yanlış anlaşıldığını belirterek, onun kapitalizm eleştirisinde daha ziyade mevcut kapitalist düzeni hedef aldığını doğrudan dine yönelik bir eleştiride bulunmadığını ifade etti. Bu noktada Özbek,  Marx'ın dine yönelik ortaya koyduğu mezkur söyleminin din mefhumunun kapitalist sistem tarafından toplumu tahakküm  altına almak için kullanılmasına matuf olduğunu belirtti. Dolayısıyla, Marx'ın din eleştirisinin amacının dini ortadan kaldırmak olmadığını, aksine onun bu alanda sınırsız özgürlüğü savunduğunu ifade eden Özbek, Marx'ın dine yaklaşımının günümüz Türkiye'sine uyarlandığında; Diyanet İşleri Başkanlığı gibi maaşlı dini personel istihdam eden ve belli bir zümrenin dini inancını temsil eden yapıların bu alandaki özgürlüklerin önünde engel olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Marx'ın dine karşı ne olumlu ne de olumsuz bir tavır geliştirmediğini ve bu alanda mutlak özgürlüğü savunduğunu belirterek konuşmasına son verdi. Program Prof.Özbek’e hediye takdimiyle sona erdi.