Ana Sayfa
Duyurular
Uluslararası Sahabe Sempozyumu Gerçekleştirildi
Uluslararası Sahabe Sempozyumu Gerçekleştirildi

Uluslararası Sahabe Sempozyumu Gerçekleştirildi

Uluslararası Sahabe Sempozyumu 30 Eylül-1 Ekim 2017 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Fakültemiz ve İslam Araştırmaları Vakfı (İSAV) iş birliğiyle gerçekleştirilen "İslam Medeniyetinin Kurucu Nesli: Sahabe" konulu tartışmalı ilmi toplantıların üçüncüsü olan bu sempozyumun alt başlığını “Sahabe ve Dirâyet İlimleri” oluşturdu.

Başkanlığını Prof. Dr. Salih Tuğ'un yaptığı açılış oturumunda Sempozyum organizatörü Prof. Dr. Abdullah Aydınlı, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya İl Müftü Vekili Yunus Acar ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu açılış konuşmalarını yaptıktan sonra Prof. Dr. Mustafa Fayda "Hz. Peygamber ve Sahabe" başlıklı açılış konferansını yaptı.

Sempozyumun "Sahabe ve Dirayet İlimleri" konusuyla gerçekleştirilen uluslararası program olma niteliğini taşıdığını belirten SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, "Dirayet ilimleri dediğimiz fıkıh, tefsir ve kelam gibi ilimlerde Sahabe ne tür sonuçlar ortaya koymuşlar, bunları tespit etmeye çalışıyoruz. Şüphesiz ki günümüz problemlerin çözümünde ulaştığımız bilgilerin önemli katkısı olacaktır. Ehl-i sünnet’te sahabenin konumu konusunda genel itibariyle bir ittifak bulunmakla birlikte bazı noktalarda farklı düşünceler söz konusu olabiliyor. Zaten bu programın amacı da ilmi tartışmalar vesilesiyle bu tür noktalarda en doğru sonuca ulaşmaktı. Sempozyum vesilesiyle Türk ve yabancı akademisyenler aynı platformla bir araya geldiler. Sempozyumun İslam dünyasında ilmi gelişime katkı sağlayacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan, Fas, Irak, Yemen, Cezayir, Mısır gibi birçok ülkeden altmışa yakın akademisyenin katılımıyla gerçekleşen sempozyumda iki gün boyunca “Sahabe ve Dirâyet”, “Sahabe ve Sünnetin Anlaşılması”, “Sahabe ve Fıkıh”, “Sahabe ve İtikâdî Konular”, “Sahabe ve Yönetim” ve “Sahabe ve Yorum” başlıklı oturumlarda çok sayıda tebliğ sunulup müzakere edildi.

Sempozyumun sonunda ise Prof. Dr. Ahmet Bostancı başkanlığında, Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. Muhammed Ahmed el-Hâtib, Prof. Dr. Abdullah Aydınlı, Prof. Dr. Enbiya Yıldırım ve Prof. Dr. Muhammed Ali el-Umerî’nin katılımıyla bir değerlendirme oturumu yapıldı. Sempozyumun çok faydalı ve verimli geçtiğini ifade eden konuşmacılar, yaptıkları değerlendirmelerde “daha önce yapılan iki sahabe sempozyumu ile bu sempozyumda sunulan tebliğler ve ulaşılan sonuçlar bir araya getirildiğinde konuyla ilgili bilgi sahibi olmak veyahut araştırma yapmak isteyenler için çok önemli bir kaynak oluşturacağını, dolayısıyla da bu sempozyumlar serisinin genişletilerek devam etmesi gerektiğini” belirttiler.