İslam'da Nazari Düşünce Sistemleri Arasındaki İrtibat: Felsefe Kelam Tasavvuf

Fakültemizde, 20 Aralık 2015 tarihinde, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ekrem Demirli ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Ömer Türker’in katkıları ve İlahiyat Fakültesi hocalarının katılımlarıyla "İslam'da Nazari Düşünce Sistemleri Arasındaki İrtibat: Felsefe - Kelam - Tasavvuf" konulu bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda Felsefe, Kelam ve Tasavvuf disiplinleri arasındaki ortak noktalara temas edildikten sonra, ortaklık ve ayrılık noktalarının dönem dönem farklılıklar arz ettiğinden bahsedildi. Meselâ ruh teorileri açısından ilk dönem mutasavvıflar ile ilk dönem kelâmcıları arasındaki benzerliğe vurgu yapılırken, sonraki dönemde her üç düşünce sisteminin, büyük ölçüde, filozoflar tarafından baştan beri savunulagelen nefs teorisine eklemlendiğine dikkat çekildi. Bilgi teorisi açısından bakıldığında, bedîhiyat denilen apriori bilgileri kabul açısından her üç düşünce sisteminin ortak bir zemini paylaştığından, ancak bu bilgilerin teşekkülünde beş duyunun katkısı meselesinde kelâmcılar ile filozoflar arasında ayrılıklar bulunduğundan bahsedildi. Yine bilgi teorisi açısından ele alındığında kıyasın her üç düşünce sisteminde de kullanıldığına fakat kıyasın maddeleri bakımından ihtilâflar bulunduğuna dikkat çekildi. Varlık görüşü bakımından ise filozofların ilk başta tepkiyle karşılanan sudûr teorisinin sonraki dönemde mutasavvıflar elinde nasıl dönüştürülüp devam ettirildiğine temas edildi.