Ana Sayfa
Duyurular
“türk-İslam Sanatlarında Terminoloji Sorunu” Başlıklı Çalıştay Düzenledi
“TÜRK-İSLAM SANATLARINDA TERMİNOLOJİ SORUNU” Başlıklı Çalıştay Düzenledi

“TÜRK-İSLAM SANATLARINDA TERMİNOLOJİ SORUNU” Başlıklı Çalıştay Düzenledi

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 4’ncüsü düzenlenen İlahiyat fakülteleri ‘Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Koordinasyon Toplantısı’ kapsamında ‘Türk-İslam Sanatlarında Terminoloji Sorunu’ başlıklı çalıştay gerçekleştirildi.
SAÜ İlahiyat Fakültesi, Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından  koordine edilen çalıştay 11 Haziran Perşembe günü SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Açılış konuşmalarını SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Arkan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Mehmet Günay ve koordinatörlük görevini de yürüten Türk İslam Sanatları Tarihi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş’in yaptığı çalıştayda, Türk-İslam Sanatları alanında kullanılan kavram ve ıstılahlar konusu masaya yatırıldı.

3 farklı oturumda 8 ayrı konunun ele alındığı çalıştayın ilk oturumu, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Nemlioğlu’nun başkanlığında yapıldı. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan “Palmet ve Arabesk Terimlerinin Kullanımı” konusu üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Yalova Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sürün “Modern Sanat Terimlerinin Türkiye’ye Gelişi ve Sanat Terimleri Üzerine Yapılan İlk Çalışmalar”, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Arş. Gör. Hayrunnisa Turan ise “İslam Resim Sanatı Minyatüre Dair Terim ve Teknikler” üzerinde durdular.

Çalıştayın ikinci oturumu ise, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Can’ın başkanlığında yapıldı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Doğanay “Bir Camiyi Nasıl Okumalı”, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yıldırım ise “Tarihi Kaynaklarımızda Geçen Sanatla İlgili Sözcükler”  başlıklı bildirilerini sundular.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Dündar’ın başkanlığında düzenlenen son oturumda ise, Uludağ Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hicabi Gülgen “Form ve Terminoloji Bakımından Osmanlı Mezar Taşları”, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş “Hat Sanatında Malzeme ve Uygulamaya Dair Bazı Kavramlar” üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler.

Oldukça yoğun ve tartışmalı geçen programın kapanış oturumunda ise genel bir değerlendirmenin ardından gelecek yıl yapılacak toplantının yer ve içeriği konusunda görüşler dile getirildi.

Program, 12 Haziran Cuma günü Geyve, Taraklı ve Göynük ilçelerine düzenlenen kültür gezisi ile sona erdi. Çalıştaya katılan yaklaşık 40 akademisyenle İlahiyat Fakültesine yapılan ziyaretin ardından Geyve-Alifuatpaşa’da Sakarya Nehri üzerindeki Sultan II. Bayezit Köprüsü, Taraklı evleri ve Yunus Paşa Camii ile Göynük’te bulunan tarihi eserler incelendi.

Fotoğraflar