Son dönemlerde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı vb. Kurumlarla yaptığı protokollerle gündeme gelen Manevi Rehberlik konusu SAÜ İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen Manevi Rehberlik (Hollanda Tecrübesi) Paneli’nde tartışıldı.
Fakültemiz ve Sakarya Müftülüğü tarafından organize edilen konferans, 29 Nisan Çarşamba günü saat 13:30’da İlahiyat Fakültesi Hakkı Ekşi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Panelde Hollanda Adalet Bakanlığı Manevi Rehberlik Hizmeti Baş İmam Yardımcısı Sefa Bağcı “Hapishanelerde Manevi Rehberlik: Teorik Altyapı” başlıklı sunum yaptı. Bağcı, Hollanda’da Müslümanlar için manevi rehberliğin nasıl geliştiği, hapishane imamlığının geçirdiği süreçleri ve imamların statüsü ile imamları denetleyen birimin nasıl ortaya çıktığı üzerinde durdu.
“Hapishanelerde Müslüman Manevi Rehber: Pratik Tecrübeler” başlığıyla ikinci sunumu Hollanda Adalet Bakanlığı Vught Hapishanesi Manevi Rehberi Alparslan Kılıç yaptı. Manevi rehberlerin belli eğitimlerden geçmiş ve iyi bir alt yapıya sahip olarak hapishanelere geldiğini ifade eden Kılıç, hapishanede manevi rehberlik kapsamında yaptıkları faaliyetleri ve bu faaliyetleri gerçekleştirirken yaşadığı bazı tecrübeleri anlattı.
UMC Utrecht Tıp Fakültesi Hastanesi Dini-Manevi Rehberi Mualla Bildik Kaya ise “Sağlık Sektöründe Manevi Rehberlik” başlığıyla üçüncü sunumu yaptı. Kaya sunumunda, sağlık sektöründe manevi rehberliğin tarihi, manevi rehberliğin tanımı, alanı, ilkeleri amacı, rolleri, araçları, metodları ve manevi rehberi psikologlardan farklı kılan özellikler gibi konuları ele aldı.