Fakültemiz öğrenci topluluklarından Arapça Dil Kulübü (Multega Lügati’t-dât) tarafından organize edilen ve Dünya Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali el-Karadâğî’nin konuşmacı olarak katıldığı “Düşünce ve Davranışta Orta Yol” konulu konferans İlahiyat Fakültesi Hakkı Ekşi Konferans Salonunda yapıldı.
Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Ünal, Dekanımız Prof. Dr. H. Mehmet Günay, İlahiyat Fakültesi Öğretim üyeleri ve öğrencileri ile fakülte dışından gelen katılımcılardan oluşan büyük bir dinleyici kitlesi eşliğinde gerçekleşen konferansta Türkçe çeviri Prof. Dr. Faruk Beşer tarafından yapıldı.
Prof. Dr. el-Karadâğî, düşünce ve davranışlarda orta yolun ölçülerini Kuran-ı Kerim’den ayetler ve hadisler ışığında anlattığı konuşmasında şunları söyledi: “İslam dünyası mutluluğu bulmak için her şeyi denemiş ama bir sonuca ulaşamamıştır. Bugün İslam dünyasında ifrat ve tefrit ortaya çıkmıştır. Mutluluğun ifrat ve tefrit gibi iki uç noktayla değil orta yolla gerçekleşebilir. Hz. Peygamber şöyle demiştir “Dinde aşırılıktan sakının. Sizden öncekileri, dinde aşırılıkları helâk etmiştir!" Kur’an-ı Kerim’de de: “İşte böylece sizin insanlığa şahitler olmanız, Rasul’ün de size şahit olması için sizi mutedil bir millet kıldık.” buyurulmuştur. Vasat olmak demek sadece tam ortada olmak demek değildir; vasat olmak mutedil, doğru çizgide olmak, hak yolunda olmak, dengeli olmak, her şeyin hakkını vermek gibi anlamlar taşır. Her şeyin bir ölçüsü vardır ve bu ölçüye göre hareket edilmesi gerekir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de “Andolsun, biz elçilerimizi açık mucizelerle gönderdik ve beraberlerinde kitabı ve mizanı (ölçüyü) indirdik ki, insanlar adaleti yerine getirsinler…” demiştir. Bu ayette de görüldüğü gibi Cenab-ı Hak sadece kitabı zikretmeyerek, kitapla beraber mizanı da zikrederek ölçülü olmanın önemini vurgulamıştır.”
Ali el-Karadâğî konuşmasında şu hususları da ilave etti: “Ümmet bilincinde olabilmek için davranışta, hüküm koymada kısaca bütün alanlarda orta yollu olmamız gerekir. Orta yolu kaybettiğimizde kaybedenlerden oluruz ve bizimle birlikte olanları da kaybederiz. Bu yüzden öğrendiklerimizi mutlaka uygulama alanına aktarmamız gerekir.”
Konuşmanın ardından el-Karadâğî dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı. Akabinde Dekanımız Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay tarafından Prof. Dr. Ali Karadâğî’ye hediye takdim edildi. Konferansı Türkçeye çeviren Prof. Dr. Faruk Beşer’e de hediyesi Arapça Dil Kulübü Akademik Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından verildi. Ayrıca Arapça Dil Kulübü öğrencileri tarafından da her iki katılımcıya çiçek takdim edildi.