Ana Sayfa
Duyurular
Yûsuf Es-SadikÎ "islam'ın Ötekine Bakışı"
Yûsuf es-SADİKÎ

Yûsuf es-SADİKÎ "İslam'ın Ötekine Bakışı"

11 Mart 2015 Çarşamba günü Fakültemizde Geleneksel Çarşamba Konferansları kapsamında gerçekleştirilen programda Katar Üniversitesi Şeria ve İslamî Araştırmalar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf es-SADİKÎ “İslam’ın Ötekine Bakışı” başlıklı bir konferans verdi.
Konuşmasında İslam’ın sadece Müslümanlar değil bütün insanlığa rahmet olarak geldiğini belirten Prof. es-Sadıkî, kendi mecrasına bırakılırsa İslamiyetin dünyanın birinci ve en önemli dini olacağını belirtti. Fetihlerle birlikte İslam coğrafyasına birçok yerin katıldığını ifade eden es-Sadıkî buralarda yaşayan çok farklı medeniyet ve dinden insanlara karşı İslam’ın rahmet ilkesi gereği olabildiğince müsamahalı davranıldığını ve ötekileştirilmediklerini söyledi. Öyle ki Abbasiler döneminde bu farklı düşünce geleneklerinin ilim ve kültürünü Arapça aktarmak için tercüme faaliyetleri adı altında bir dönüm noktası olarak nitelendirilebilecek büyük bir projenin gerçekleştirildiğini görüyoruz. Yine bu geleneğin tercümesiyle birlikte İslam dünyasında tanınmaya başlanan mantık ilmi, Gazzâlî tarafından İslamî ilimlere giriş mesabesinde takdim edilmiş ve “mantık bilmeyenin ilmine itibar edilemeyeceği” görüşü ileri sürülmüştür. 
Günümüzde farklı düşüncedeki insanlara hayat hakkı tanımayan DAİŞ ve Boko Haram gibi radikal akımların eylemlerinin, sadece bir mezhepçilik veyahut etnik çatışma olarak görülmesinin mümkün olmadığını özellikle vurgulayan es-Sadikî, bu tür akımların arka planında İslam dünyasını daha iyi tanımak için hiçbir maddî külfetten kaçınmayan bazı batı ülkelerinin anti-İslam projelerinin bulunduğunu dile getirdi.
Konferansın ardından Dekanımız Prof. Dr. H. Mehmet GÜNAY tarafından es-Sadikî’ye hediye takdim edildi.

 

Fotoğraflar