Gaybın Sırlarını Nasıl Keşfederiz?

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Faruk BEŞER, 4 Aralık 2014 Perşembe günü Fakültemizde “Gaybın Sırlarını Nasıl Keşfedebiliriz?” başlıklı bir konferans verdi.

Fıkıh çalışmalarına başlamadan önce tasavvufa olan ilgisinden dolayı gaypla ilgili konuları merak ettiğini ve araştırmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Faruk BEŞER, Allah dışında kimsenin gaybı bilemeyeceğini ve peygamberlerin de Allah’ın kendilerine bildirdiği kadarını bilebileceğini Hz. Peygamber’in hayatından bazı örnekler de vererek temellendirmeye çalıştı. Gayba ulaşmanın bir yolu olarak ifade edilen rüyaların, bazen salih olmakla birlikte genel itibariyle batınî tarikatlar tarafından kullanılıp pek çok yanlışa yol açması gibi kötü sonuçları olmuştur. Daha sonra Prof. Beşer, ebced ve cifir gibi gaybı bilme yollarının İslam’da yeri olmadığını, Kabala geleneğinin bir taklidi ve İslam’a yansımış şekli olduğunu belirtti. Ayrıca 19 mu’cizesi ve Kur’an’ın Şifresini Çözmek gibi meşhur olan bazı anlayışlarına eleştiriler yöneltti. Prof. Beşer konuyla ilgili kendi tecrübelerini de aktararak konferansın daha çok bir sohbet havasında geçmesini sağladı.

Konferans Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Süleyman AKKUŞ’un, Prof. Dr. Faruk BEŞER’e hediye takdimiyle sona erdi.