Fakültemiz Çarşamba Konferansları kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Dr. Necdet Subaşı tarafından “Entelektüel Biyografi” konulu konferans Konferans Salonumuzda gerçekleştirildi. Konferansa fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hasan Meydan, Ferizli Kaymakamı Hasan Balcı, dekan yardımcıları Doç. Dr. Muhammed Ali Bağır ve Dr. Öğr. Üyesi Kübra Cevherli, fakülte hocaları ve öğrenciler katıldı. Arş. Gör. Abdullah Arif Adalar, konuşmacı Dr. Necdet Subaşı’nın kısa özgeçmişini sunduktan sonra konferans başladı.
Konuşmasının başında burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Dr. Necdet Subaşı, kendi zihninde olgunlaştırmaya çalıştığı konuları sunabileceği ortam sağlamış olduğu için Dekanımız Prof. Dr. Meydan’a özellikle teşekkür ettiğini belirtti. Ardından neden bu konuya yoğunlaştığıyla ilgili hikayesini anlatacağını belirten Dr. Subaşı, bu konuya dair ilgi uyandırmak istediğini ifade etti. Akademide belirli bir konuya yoğunlaşmanın etkisiyle çok üzerinde durulamayacağını düşündüğü soruları da bu yolla sorgulamayı hedeflediğine dile getirdi. Subaşı, ayrıca, insanların neden durdukları yeri açıklayabilmede zorlandıkları sorusunun da kendisini entelektüel biyografi konusuna yönlendirdiğini söyledi.
Konuşmasında biyografi türleriyle ilgili birtakım açıklamalarda bulunan Dr. Subaşı, otobiyografilerin yazarın kendisiyle ilgili bazı hususlara değinmek istemediği metinler olduklarını ifade etti ve otobiyografilerde kendisi ya da ailesinin başına bir şeylerin gelebileceği endişesiyle yazarın bilinmesini istediği kadarını aktarabildiğinin altını çizdi.
Dr. Subaşı konuşmasının önemli bir bölümünde entelektüel biyografilerin karakteristik özelliklerine değindi ve entelektüel biyografilerin en temel amacını, ele alınan kişinin bize kadar ulaşmayı başaran kişiliğinin arkasında ne olduğunu öğrenmek şeklinde açıkladı. Dr. Necdet Subaşı, entelektüel biyografilerde söz konusu olan entelektüel birinin biyografisi olmadığını, bilakis biyografinin entelektüel bir niteliğe sahip olması olduğunu özellikle belirtti. Öncü isimleri tanıdığımızı düşünsek de bu tanımanın ne derece derin olduğunu sorgulayan Dr. Subaşı, bu tanımanın ancak birinin hikayesine dalıp arkeoloji yaparak birtakım verileri açığa çıkarılmakla mümkün olduğunu ve bunun da entelektüel biyografi hazırlamak manasına geldiğini belirtti. Herkesin entelektüel biyografisinin olmayacağına özellikle dikkat çeken Dr. Subaşı, büyük topluluklar üzerinde etkili olmuş kişiler için bu türden bir çalışma yapılabileceğini ifade etti. Bu kişinin kanaat önderi, lider, kahramanlık gösteren biri olabileceği gibi akışı bozan, kötülük yapan biri de olabileceğini ekledi. Entelektüel biyografi açısından önemli olanın bu kişilerin hangi kod ve arka plana sahip olduğunu ortaya çıkarmaktır dedi.
Tam olarak entelektüel biyografi sayılamayacak olsalar da buna en yakın eserler olarak değerlendirilebilecek ya da en azından bunlardan hareketle entelektüel biyografiler inşa edilebilecek kaynakların İslam tarihinde üç örneği olduğuna da kısaca değinen Dr. Subaşı, bunları, siyer ve rical ilmiyle ilgili kitaplar, tezkire ve şekâik kitapları ve menakıpnameler şeklinde sıraladı ve bu eserlerin satır aralarındaki ima, imge ve sembollerin görülerek derinlikli okunması gerektiğinin ayrıca altını çizdi.
Konuşmasının sonunda bazı entelektüel biyografi örneklerini zikreden Dr. Necdet Subaşı, katılımcılara teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı. Konferans, soruların ardından Dekanımız Prof. Dr. Meydan’ın Dr. Necdet Subaşı’na hediye takdimi ile son buldu.
Konferans YouTube kanalımızdan tekrar izlenebilmektedir:
https://www.youtube.com/watch?v=aoT0MF3ryDk&ab_channel=SA%C3%9C%C4%B0lahiyatFak%C3%BCltesi
26/12/2024