Fakültemiz Çarşamba Konferansları kapsamında, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç tarafından “Hz. Osman Mushafları Özelinde O’na Nispet Edilen Taşkent Mushafı” konulu bir konferans gerçekleştirildi.
Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Hamza Al, Dekanımız Prof. Dr. Hasan Meydan, Sakarya İl Müftüsü Mehmet Aşık, Serdivan İlçe Müftüsü Abdulsamet Erkul, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Muhammed Ali Bağır ve Dr. Öğr. Üyesi Kübra Cevherli, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Sunuculuğunu Arş. Gör. Abdullah Arif Adalar’ın yaptığı program, Konferans Salonumuzda gerçekleşti. Programın açılış konuşmasın Dekanımız Prof. Dr. Hasan Meydan yaptı. SAÜ İlahiyat Fakültesi olarak amaçlarının Türkiye’de kendi alanlarında öncü ve model bir fakülte olmak olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Meydan akademik çalışmalar ve projelerle İlahiyatın bilgi birikiminin toplumla bütünleştirebilmeyi, toplumun güncel meselelerine hitap edebilmeyi hedeflediklerini söyledi. Dekan Meydan, bu doğrultuda yayınları, etkinlikleri ve özellikle proje temelli çalışmaları artırmaya çalıştıklarını aktardı. Prof. Dr. Meydan, Türkiye’de İlahiyat hizmetlerinin yaygınlaşması ve kurumsallaşmasında önemli hizmetleri bulunan ve Kur’an araştırmalarında öncü çalışmalarda bulunan Dr. Tayyar Altıkulaç’ı fakültelerinde ağılamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek tüm katılımcılara iyi dileklerini iletti. Açılış konuşmasının ardından Dr. Tayyar Altıkulaç’ın özgeçmişi, Arş. Gör. Abdullah Arif Adalar tarafından dinleyicilere aktarıldı.
Dr. Tayyar Altıkulaç, konuşmasında öncelikle Kadîm Mushaflara olan ilgisinin nasıl başladığına değindi ve Mushaf tarihi hakkında kısaca bilgi verdi. İlk Mushafın ya da sahifelerin Hz. Ömer’den sonra kızı Hafsa’ya intikal ettiğini belirten Dr. Altıkulaç, Hz. Osman döneminde bu Mushaf esas alınarak altı nüsha yazıldığını ve çeşitli bölgelere gönderildiğini belirtti. Dr. Tayyar Altıkulaç konuşmasının devamında, Hz. Osman’ın Mushafları özelinde Taşkent Mushafı üzerinde durdu. Taşkent Mushafı’nın tarihi hakkında bilgi veren Dr. Altıkulaç, bu mushafın kökeninin Hz. Osman’ın yazdırdığı Kufe Mushafı’na dayandığını belirtti ve esas aldığı kriterler üzerinden bunun nasıl anlaşıldığını çeşitli görsel ve örneklerle dinleyicilere anlattı. Dr. Altıkulaç, Taşkent Mushafı’nın muhtemelen hicri 2. asrın ilk yarısında yazılmış olduğunu ve Müslümanlar arasında yaygın olan kanaatin aksine Hz. Osman’ın yazdırdığı Mushaflardan birisi olmadığını söyledi. Bu kanaatin bugüne kadar devam etmesinde İsmail Mahdum ve Muhammed Hamidullah gibi alimlerin yazdıklarının etkili olduğunu belirtti.
Program, dinleyiciler tarafından sorulan soruların Dr. Tayyar Altıkulaç tarafından cevaplandırıldığı soru-cevap faslı, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’ın Dr. Tayyar Altıkulaç’a hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Konferans aşağıdaki linkten tekrar izlenebilmektedir.
https://www.youtube.com/watch?v=CoO-RsKFqgY