Ana Sayfa
Duyurular
Modern Çağda Fıkhın Anlam ve İşlevi Çalıştaylarının Dördüncüsü Yapıldı
Modern Çağda Fıkhın Anlam ve İşlevi Çalıştaylarının Dördüncüsü Yapıldı

Modern Çağda Fıkhın Anlam ve İşlevi Çalıştaylarının Dördüncüsü Yapıldı

Fakültemiz ve İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) iş birliğiyle düzenlenen “Modern Çağda Fıkhın Anlam ve İşlevi” çalıştaylarının dördüncüsü 25-26 Mayıs tarihlerinde “Çifte Meşruiyetten Kaynaklanan Fıkhi Sorunlar -Aile Hukuku Bağlamında-” başlığıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışında konuşan Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, çalıştay konusunun alanında uzman pek çok isimle yapılan her biri küçük bir çalıştay sayılabilecek online toplantılar neticesinde tespit edildiğini söyledi ve çalıştayın, Türkiye’de ve pek çok İslam ülkesinde yaşanmakta olan sorunlara değinmesi ve muhtemel çözüm önerilerine vesile olacak olması bakımından önemli olduğunu vurguladı. Çalıştayın Fakültemizde bugüne kadar gerçekleştirilen 44. ilmi toplantı olduğunu belirten Prof. Bostancı, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan ve her biri alanının uzmanı olan değerli akademisyenleri ağırlamaktan onur duyduklarını belirtti. Dekanımız Bostancı, İslamî İlimler Araştırma Vakfı’na, koordinatör Doç. Dr. Ahmet Selman Baktı başta olmak üzere çalıştayın organizesine emek veren akademisyenlere, faaliyetlerine olan desteklerinden dolayı SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’a ve çalıştaya verdiği destekler için Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’a teşekkür ederek ve toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerini sonlandırdı.

Çalıştayın açılışında İSAV adına konuşan Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Bedrettin Çetiner de konuşmasında vakıf kurucusu merhum Prof. Dr. Ali Özek’in yolundan gittiklerini ve vakfı bu tür ilmi toplantılara hasrettiklerine söyledi. İSAV’ın, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’yle ortaklaşa düzenledikleri ilmi toplantılarla gurur duyduğunu belirten Prof. Dr. Çetiner, bu çalıştayın günümüz meselelerini ele alması bakımından önemli ve farklı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Bedrettin Çetiner, konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür etti.

Prof. Dr. Yunus Apaydın’nın başkanlığını yaptığı ilk oturumda Prof. Dr. Osman Güman “Bir İstismar Aparatı: Çifte Meşruiyet” adlı tebliğini sundu. Bu oturuma Prof. Dr. Talip Türcan müzakereci olarak katıldı. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Fahrettin Atar’ın icra ettiği ikinci oturumda ise Doç. Dr. Muharrem Midilli “İslam Aile Hukukunda Diyanet-Kaza Ayrımı: Şeyhülislam Hocazade Esad Efendi’nin Fetvaları Çerçevesinde Bir Değerlendirme” isimli tebliğini sundu. Tebliğ, Doç. Dr. Hamdi Çilingir tarafından müzakere edildi. Prof. Dr. Mehmet Erdoğan’ın oturum başkanlığını yaptığı üçüncü oturumda Prof. Dr. İbrahim Yılmaz, “Aile Hukuku Bağlamında Çifte Meşruiyetten Kaynaklanan Güncel Bazı Fıkhî Problemler ve Çözüm Önerileri -Türkiye Özelinde-” adlı tebliğini sundu. Bu tebliğin müzakeresi Doç. Dr. Hafsa Kesgin tarafından gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Prof. Dr. H. Mehmet Günay’ın icra ettiği dördüncü oturumda ise Dr. Öğr. Üyesi Miyase Yavuz Altıntaş “Hukuki ve Toplumsal Meşruiyet İkileminde Örfi/Kayıtdışı Evliliklerin Durumu” isimli tebliğini sundu. Tebliğ Doç. Dr. Ahmet Temel tarafından müzakere edildi. Çalıştaya genel müzakereci olarak katılan akademisyenler de her bir oturumun genel müzakere bölümlerinde söz  alarak tebliğlerle ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Çalıştay, Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez’in başkanlığında gerçekleşen ve Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın ve Prof. Dr. Kâşif Hamdi Okur’un katıldığı değerlendirme oturumu ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.