Ana Sayfa
Duyurular
“israil-Filistin Meselesi ve Batı Sonrası Dünya” Konulu Konferans Gerçekleştirildi
“İsrail-Filistin Meselesi ve Batı Sonrası Dünya” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

“İsrail-Filistin Meselesi ve Batı Sonrası Dünya” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Fakültemiz iş birliğiyle Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında “İsrail-Filistin Meselesi ve Batı Sonrası Dünya” başlıklı bir konferans düzenlendi. Anadolu Ajansı Stratejik Analiz Müdürü Zeliha Eliaçık tarafından verilen konferans, 6 Aralık Çarşamba günü İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda akademisyenlerin ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı sözlerine “Gazze’de olanlar yüreklerimizi yakıyor” diyerek başladı. Elimizden bir şey gelememesinin vicdanlarımızı sızlattığını ifade eden Prof. Bostancı, İsrail tarafından dünyanın gözleri önünde gerçekleştirilen bu zulmün bir an önce son bulmasını temenni ettiklerini belirtti ve Gazze’de şehit olanlara rahmet, yaralananlara acil şifalar dilediğini söyledi.

Öğrencilerinin Filistin’de yaşanan acılara hassasiyet gösterdiklerini, bu çerçevede İsrail mallarının satılmaması için bir imza kampanyası gerçekleştirdiklerini söyleyen Dekan Bostancı, bazı öğrencilerinin de İsrail’e açıktan destek veren ticari işletmelerin boykot edilmesi noktasında Fakülte dışında bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını hatırlattı. İsrail zulmüne karşı dünyanın her tarafında gösterilen tepkilerin zaman içinde Filistin meselesine olumlu yansımaları olacağını ümit ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Bostancı, bir taraftan da o coğrafyada olup bitenleri anlamaya, anlamlandırmaya çalıştıklarını ve bu doğrultuda konuya son derece vakıf bir isim olan Zeliha Eliaçık’ı davet ettiklerini belirtti.

Davetlerine icabet ettiği için Zeliha Eliaçık’a ve bu ortak etkinlik için Sakarya Büyükşehir Belediye’sine teşekkür eden Prof. Dr. Ahmet Bostancı, özgür Filistin’in başkenti Kudüs’te Mescid-i Aksa’da Filistinli kardeşlerimizle özgürce omuz omuza namaz kılacağımız günlerin bir an önce gelmesi duasıyla sözlerini sonlandırdı.

Konuşmasına davet için teşekkür ederek başlayan Zeliha Eliaçık, Gazze’de şehit olanlara rahmet diledi ve Gazzelilerin aynı zaman da bizim onurumuz için de şehit düştüklerini dile getirdi. Filistin’i konuşurken bir noktada kendimizi de konuştuğumuzu ifade eden Eliaçık, bunun sadece Müslüman olmakla da ilgili olmadığını ve dünyada Müslüman olmayan kitlelerin de İsrail karşıtı protestolara katıldığını söyledi.

 Konferansın başlığına dikkat çeken ve öğrencilere Batı’yla Filistin’in ne ilgisi olduğunu sorarak devam eden Eliaçık, aslında Filistin’e bakınca bir Avrupa sorunu da görmek gerektiğini ifade etti. “Filistin sorunu” ifadesi yerine “İsrail sorunu” ifadesinin kullanılmasını öneren Eliaçık, bu sorunu çıkaranın da Avrupa kıtası olduğunu dile getirdi. İsrail devletinin kuruluşunu Avrupa’nın antisemitik ve sömürgeci yapısıyla ilişkilendiren Zeliha Eliaçık, 4. yüzyıldan bu yana Avrupa’da Yahudilere çeşitli ayrımcılıkların yapıldığını belirtti. Bu ayrımcılık ve ötekileştirmenin tarih içerisinde şekilde değiştirse de devam ettiğini vurgulayan Eliaçık, ayrımcılığa uğrayan Yahudilerin özellikle Filistin’e göç ettiğini ifade etti. Siyonizmin kurucularından Theodor Herzl’in asimile edilmiş bir aileden geldiğine, Yahudi inancına pek bağlılığının olmadığına dikkat çeken Eliaçık, “asimile olduğumuz halde bizi ötekileştiriyorlar” düşüncesiyle bir devlet kurma kararı aldıklarını belirtti. Bu yapının seküler oluşunu vurgulayan Eliaçık, başlangıçta dindar Yahudilerin Mesih gelmeden devlet kurulamayacağı gerekçesiyle devlet kurma fikrine karşı çıktıklarını ve hatta Theodor Herzl’e sapkın gözüyle baktıklarını söyledi ve meselenin dini boyutunun da önemli olduğunu ancak Avrupa’nın ırkçı yaklaşımının çok daha etkili olduğunu ifade etti.

Filistin’deki mücadeleyi Yahudilerle Müslümanlar arasında bir savaş olarak görmenin sakıncalı olduğunun altını çizen Zeliha Eliaçık, antisemitik olan Avrupa’nın bunu bize ihale etmeye çalıştığını vurguladı. Filistin’e bakınca Avrupa sorununu görmek gerektiğini yineleyen Eliaçık, bugünkü soykırıma da ABD ve Avrupa’nın destek verdiğini dile getirdi.

Konuşmasına Batı sonrası dünya ile ilgili detaylı açıklamalar yaparak devam eden ve şu an içinde bulunduğumuz dünyada akademiyi, siyaseti, sosyolojiyi belirleyen kavramların çoğunun batıdan geldiğini ifade eden Zeliha Eliaçık, sözlerini Batının artık “fiyakalı” bir tarafının kalmadığını ve asla bir komplekse girmemek gerektiğini vurgulayarak sonlandırdı.

Konferans, Zeliha Eliaçık’a Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Talip Avcı tarafından günün anısına hediye takdim edilmesinin ardından sonra erdi.

Fotoğraflar