Ana Sayfa
Duyurular
Fakültemizde 2023-2024 Öğretim Yılı Açılış Dersi “erken Dönem İslam Mimarisinde Cami” Başlığıyla Gerçekleşti
Fakültemizde 2023-2024 Öğretim Yılı Açılış Dersi “Erken Dönem İslam Mimarisinde Cami” Başlığıyla Gerçekleşti

Fakültemizde 2023-2024 Öğretim Yılı Açılış Dersi “Erken Dönem İslam Mimarisinde Cami” Başlığıyla Gerçekleşti

Fakültemiz 2023-2024 öğretim yılı açılış dersi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mehmet Memiş tarafından “Erken Dönem İslam Mimarisinde Cami” başlığıyla gerçekleştirildi.

Fakültemiz Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcılarımız Doç. Dr. Şükrü Şirin ve Doç. Dr. Ahmet Numan Ünver, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın sunuculuğunu Arş. Gör. Semra Kaya Aıtaouri yaparak Prof. Dr. Mehmet Memiş’in özgeçmişi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Mehmet Memiş konuşmasının başında 2023-2024 eğitim-öğretim yılının sağlıkla, afiyetle ve başarıyla geçmesi temennisinde bulundu. Konuşmasında İslam kültürünün ve dininin dünya mimarlık mirasına en önemli katkılarından biri olan cami konusu üzerinde duracağını belirten Prof. Dr. Mehmet Memiş, öncelikle mescid, el-mescidü’l-câmi ve câmi kavramları hakkında bilgi verdi.

Erken dönem İslam mimarisi tabiriyle, Hz. Peygamber, Hulefâ-i raşidîn, Emevî ve Abbasî dönemlerinin kastedildiğini kaydeden Prof. Dr. Memiş, bu dönemin İslam sanatının ve mimarisinin oluşum ve teşekkül dönemi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Memiş, konuşmasında bu dönemde yapılmış mescitlerden ve camilerden örnekler vererek İslam mimarisinin gelişimi üzerinde durdu.

Konuşmasının devamında Hz. Peygamber ve Hulefâ-i râşidîn döneminden inşa edilen Kuba mescidi, Mescid-i nebevî, Basra mescidi, Kufe mescidi, Mescid-i haram, Fustat Amr Mescidi gibi yapıların tarihi ve mimari özellikleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Memiş, Emeviler ve Abbasiler döneminde inşa edilen mimari eserlerin genel özelliklerinden ve bazı örneklerinden bahsettikten sonra sözlerini tamamladı.

Programın videosu aşağıdaki linkten tekrar izlenebilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=N3VD_Pqzf3Q

Fotoğraflar