Doğal Afetlerde (Deprem) Din Hizmetleri: Tespitler-Öneriler” başlıklı projenin Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay ilerinde gerçekleştirilen saha araştırması tamamlandı.
Yürütücülüğü Fakültemiz Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdullah İnce tarafından yapılan ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen projenin ekibinde Öğretim Üyemiz Dr. Ziya Erdinç, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yunus Emre Temiz, DİB Başkanlık Vaizi Fatih Tunç ve DİB Uzman Vaizesi Münevver Serim Güngör araştırmacı, Kuran Kursu Öğreticisi Abdüssamet Cingöz ve SAÜ Yüksek Lisans Öğrencisi Esra Aydemir proje asistanı olarak yer aldı. Proje kapsamında deprem bölgesinde en fazla hasar alan Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay ilerinde bir hafta süreyle saha araştırması yapıldı.
Proje ekibi tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın deprem bölgesinde verdiği manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetinin verimliliğini analiz etmek üzere adı geçen illerde bulunan çadır kentler, konteyner kentler vb. toplu barınma alanlarına ziyaretler gerçekleştirildi. Alanda bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı manevi danışmanlık ve rehberlik personelleri ve hizmet alan depremzedelerle mülakatlar yapıldı. Manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti haricinde Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki diğer çalışmalar da hizmet verenler ve hizmet alanlarla yapılan mülakatlarla değerlendirildi.
Projenin yayınlanan ön raporunda Mevcut Durum: Genel Tespitler, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri, Gençlere Yönelik Hizmetler, Cenaze Hizmetleri, Öneriler, Şehirlere Dair Genel Gözlemler başlıkları yer aldı. Raporda afetzedelerin yeme-içme-barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılandığı ve şimdiki süreçte daha çok manevi destek ihtiyaçlarının ortaya çıktığı, afetzedelerin inançlarıyla ilgili soru, destek, eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılamada manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti verenlerin bölgede kayda değer bir çalışma yürüttüğü belirtildi. Manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetinin neredeyse tüm yaş gruplarına hitap edecek şekilde uygulandığı ve depremzedeler tarafından çalışmaları memnuniyetle karşılanan personellerin ilk günlerden itibaren her türlü hizmeti sahada gerçekleştirdiği belirtildi.
Raporda din görevlilerinin hizmetlerini gerçekleştirirken üzerlerinde taşıdıkları mavi yeleklerin bölgede dikkat çeken bir sembol haline geldiği, “Mavi Yelekliler”in bir markaya dönüştüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı hizmetlerinin takdiri anlamında kullanıldığı ifade edildi ve yapılan hizmetlerin kalitesinin daha da artırılmasına yönelik önerilere yer verildi.