Ana Sayfa
Duyurular
"metaverse ve Din Eğitimi" Konulu Konferans Gerçekleştirildi

"Metaverse ve Din Eğitimi" Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Fakültemizde, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Metin Çengel tarafından verilen “Metaverse ve Din Eğitimi” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansa Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcılarımız, hocalarımız ve öğrencilerimiz katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, konferansta öncekilerden farklı bir mevzunun ele alınacağını ve farklı bir dünyaya gidileceğini söyledi. Konunun ilahiyatı ilgilendiren yönlerinin de olduğunu ifade eden Prof. Bostancı, İlahiyat alanında metaverse kullanımı ile ilgili örneklere yer verdi ve ilahiyatçıların konuya ilgisiz kalamayacağını belirtti. Konferansın kendileri açısından ufuk açacağını belirten Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dr. Metin Çengel’e ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Daha sonra konferansın sunuculuğunu icra eden Arş. Gör. Arif Abdullah Adalar, Dr. Metin Çengel’in öz geçmişini sundu.

Sözlerine metaverse aleminin yeni bir şey olduğunu ve gelecekte içerisinde çok zaman geçireceğimiz bir yer olduğunu belirten Dr. Metin Çengel, daha sonra metaverse kelimesi üzerinde durdu ve “meta” (üst, ileriki, öteki) ve “universe” (evren, alem) kelimelerinin birleşimiyle oluşan metaverse kelimesinin, öteki evren, ileriki evren, kurgusal evren ve sanal evren anlamlarına geldiğini belirtti.

Metaverse evreninin, internetin gelecekteki hali gibi düşünülebileceğini dile getiren Dr. Çengel, metaverse evrenini, “birden fazla sanal dünyayı bir araya getiren kalıcı, çevrimiçi, 3D bir dünya konsepti” olarak tanımladı. Metaverse'ün nerelerde kullanılacağına değinen Dr. Çengel eğitim, sağlık, hizmet ve ticaret sahalarının öncelikli olduğunu belirtti. Ardından metaverse ortamını genel hatlarıyla tanıtan Dr. Çengel, 11 adet metaverse platformu olduğunu, bunlar içerisinde bir takım ticari faaliyetler yapıldığını, bu ticari faaliyetleri gerçekleştirenlerden bir kısmının neden böyle yaptığının anlaşılamadığını, bir kısmının ise kötü amaçlarının açık olduğunu belirtti. NFT gibi metaverse ortamında kullanılan kavramları da açıklayan Dr. Çengel, metaverse ile birlikte ortaya çıkacak meslek gruplarının ve özellikle eğitimcilerin kazanması gereken yetkinliklere dikkat çekti. Gelecekte din eğitimi alanında da metaverse kullanımının kaçınılmaz olduğunu belirten Dr. Metin Çengel, konuşmasını metaverse evreninin faydaları ve zararlarını sıralayarak ve dinleyicilerden gelen soruları cevaplayarak sonlandırdı.

Programda sanal gerçeklik gözlükleri vasıtasıyla katılımcıların metaverse ortamını tecrübe etmesi sağlandı. Konferans, Dr. Metin Çengel’e hediye takdiminin ardından sona erdi.

Konferans aşağıdaki linkten tekrar izlenebilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=MX4dtTYz2uU

 

Fotoğraflar