Ana Sayfa
Duyurular
"bir Müslüman Mezhepler, Tarikatlar ve Cemaatlere Nasıl Bakmalı? " Konulu Seminer Gerçekleştirildi

"Bir Müslüman Mezhepler, Tarikatlar ve Cemaatlere Nasıl Bakmalı? " Konulu Seminer Gerçekleştirildi

Fakültemizde Temel İslam Bilimleri Bölüm Seminerleri kapsamında Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kadir Gömbeyaz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Bir Müslüman Mezhepler, Tarikatlar ve Cemaatlere Nasıl Bakmalı?” konulu seminer düzenlendi. Programa Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcılarımız, Temel İslam Bilimleri Bölümü Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Akkuş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sunuculuğu Arş. Gör. Furkan Ramazan Öğe tarafından yapılan programın açılışında konuşan Temel İslam Bilimleri Bölümü Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Akkuş, davetlerini kabul edip programa konuşmacı olarak katıldığı için Doç. Dr. Kadir Gömbeyaz’a teşekkür etti.

Konuşmasında anlatacaklarının “Müslüman Nasıl Bakmalı?” üst başlıklı 20 kitaptan oluşan kitap serisindeki aynı adlı eserinden mülhem olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kadir Gömbeyaz, kitapta mezhepler dışında kendi alanı olmayan tarikatlar ve cemaatleri de ele almasının sebebini de anlattı ve bu çalışmayı sırf akademik bir çalışma olarak görmediği için kitabı bu genişlikte yazdığını ifade etti.

Mezhep ve fırka kelimelerinin farkına dikkat çeken Doç. Dr. Gömbeyaz, Fıkhî mezhepler için mezhep, itikadî mezhepler için fırka kelimesinin kullanılmasının daha doğru olacağını ancak Türkçede çağrıştırdığı anlam ve algı bakımından genellikle mezhep kelimesinin kullanıldığına dikkat çekti. Doç. Kadir Gömbeyaz tarikat ve cemaat arasındaki farklılığa da değindi.

Mezhepleri, dinin nasıl anlaşılacağı ve uygulanacağı konusunda din mensuplarının farklı yaklaşımları sonucunda oluşan hareketler şeklinde açıklayan Doç. Dr. Gömbeyaz, mezhebin amel ya da inançla ilgili olduğunu fakat tarikatın çok daha farklı bir kapsamı olduğunu vurguladı.

Konuşmasına mezheplerin neden ortaya çıktığı sorusuna yoğunlaşarak devam eden Doç. Dr. Gömbeyaz, Hz. Peygamber’in vefatından sonra bütün meselelerde son noktayı koyabilecek vahiyle desteklenen biri kalmadığı için mezheplerin ortaya çıkmasının da doğal olduğunu ifade etti. Müslümanların fethettikleri ülkelerde yeni Müslüman olanların daha önce duymadıkları yeni bazı sorularıyla karşılaşmaya başladıklarını belirten Gömbeyaz, bunlar karşısında iki farklı bakışın ortaya çıktığını söyledi. Bunlardan ilkine göre söz konusu meseleler Hz. Peygamber (s.a.) zamanında bulunmadığından bunları tartışmanın dine yeni bir şey katmak olarak algılandığını aktaran ve bu tavrın genel itibariyle sorunları çözmediğini belirten Gömbeyaz, bununla ilgili bazı örnekleri dile getirdi. Bu sorulara cevap verme süreciyle birlikte de cevapların farklılığına göre gruplaşmaların oluştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gömbeyaz aslında mezheplerin problem olmaması gerektiğine fakat mezhepler üzerinden farklı problemler çıkarıldığına dikkat çekti.

Program, izleyiciler tarafından sorulan soruların cevaplandırılmasının ve Doç. Dr. Kadir Gömbeyaz’a hediye takdiminin ardından sona erdi.

Fotoğraflar