Fakültemizde Suffe Hadis Öğrenci Topluluğu’muzun katkılarıyla Prof. Dr. Faruk Beşer tarafından “Sünnet ve Kültür” konulu bir konferans gerçekleşti.
Konferans Salonumuzda gerçekleşen programa, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin, Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Akkuş, İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Memiş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, yeni kurulan Suffe Hadis Öğrenci Topluluğu’ndan güzel faaliyetler beklediklerini ifade ederek böyle bir topluluğun kurulmasından dolayı kendilerini tebrik etti. Fıkıh usulünde sünnetin Kur’ân-ı Kerîm’den sonra gelen temel kaynak olduğunu belirten Prof. Dr. Bostancı, sünnetin İslâm toplumlarını şekillendirmede ve kültürünü oluşturmada çok önemli bir rolü olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Bostancı, katılımları sebebiyle Prof. Dr. Faruk Beşer’e ve böyle bir programı düzenlemeleri sebebiyle Suffe Hadis Öğrenci Topluluğu üyelerine teşekkürlerini ileterek sözlerini tamamladı.
Suffe Hadis Öğrenci Topluluğu Akademik Başkanı Prof. Dr. Hayati Yılmaz da programın açılışında bir konuşma yaptı. Programın, topluluğun gerçekleştirdiği ilk etkinlik olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, davetlerine icabet ettiği için Prof. Dr. Beşer’e teşekkürlerini iletti ve konferansın hayırlı, bereketli ve diğer programların öncüsü olması temennisinde bulundu.
Prof. Dr. Faruk Beşer, konuşmasının başında sünnetin ne olduğu üzerinde durdu. Sünnet kelimesinin kullanıldığı yerlere göre farklı anlamlara geleceğini belirten Prof. Dr. Beşer, sünnetin sözlük manası itibariyle yol, yordam, tarz, uygulama biçimi anlamlarına geldiğini söyledi. Hz. Peygamber’in (s.a.) sözlerinin ve davranışlarının Kur’ân-ı Kerîm’in beyanı olduğunu belirten Prof. Dr. Beşer, Rasulullah’ın sadece bir postacı konumunda olmadığı aktardı. Devamında Ehl-i sünnet ve’l-cemaat kavramına temas eden Prof. Dr. Beşer, “Ehl-i sünnet dediğimiz zaman bu, Rasulullah’ın sünneti ve o sünnete göre şekillenen toplum demektir” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Beşer, devamında Hz. Peygamber’in sünnetlerinden günümüzde Müslüman toplumlarda pek dikkat edilmeyen örneklere yer verdi ve sünnetin doğru anlaşılmasının önemi üzerinde durdu.
Prof. Dr. Faruk Beşer, kültür kavramının oluşumu, ne olduğu, kültürün hangi yollarla aktarıldığı, sünnet ve kültür arasında nasıl bir ilişkisi ilişki olduğu gibi hususlara değindikten sonra konuşmasını tamamladı. Prof. Dr. Beşer, ayrıca dinleyiciler tarafından kendisine sorulan soruları da cevaplandırdı.
Program, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Prof. Dr. Faruk Beşer’e hediye takdiminin ardından sona erdi.