Ana Sayfa
Duyurular
Malezya’da İslâmi Eğitim ve İslam’ın Tarihi Konulu Konferans
Malezya’da İslâmi Eğitim ve İslam’ın Tarihi Konulu Konferans

Malezya’da İslâmi Eğitim ve İslam’ın Tarihi Konulu Konferans

Fakültemize Arapça Öğrenci Topluluğu’nun (Mültekâ Lugati’d-dâd) katkılarıyla Malaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ashraf Isyraqi tarafından “Malezya’da İslâmi Eğitim ve İslam’ın Tarihi” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Konferans Salonumuzda düzenlenen programa Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Arapça olarak gerçekleşen konferans, Öğr. Gör. Abdulmelik Yangın tarafından Türkçe’ye çevrildi.

Dr. Ashraf Isyraqi konuşmasının başında Malay coğrafyasını tanıttıktan sonra Malezya’nın yönetimi, demografik yapısı, coğrafi konumu ve İslâm öncesi Malezya’nın tarihi hakkında dinleyicilere bilgi verdi. Dr. Isyraqi, daha sonra İslâm dininin Malezya’ya gelişi üzerinde durdu. İslâm’ın Malezya’ya kimler tarafından geldiği hakkındaki tartışmaların devam ettiğini belirten Dr. Isyraqi, bazı tarihi kitaplarda Yemen’deki Hadramevt bölgesinden gelen İslâm davetçileri aracılığıyla İslam’ın Malezya’ya geldiğinin belirtildiğini aktardı. Bazı tarihçilerin ise Arabistan yarımadasından Hindistan, Çin ve İran gibi coğrafyalara ticari seferlerde bulunan tüccarların bu seferlerinin devamı neticesinde Malezya’ya İslâm’ı getirdiği görüşüne sahip olduklarını söyleyen Dr. Isyraqi, her iki görüşü desteklemek için ileri sürülen deliller hakkında bilgi verdi.

Malezya’da Parameşvara tarafından 1400’lü yıllarda ilk Malaka İslâm Sultanlığı’nın kurulduğunu belirten Dr. Ashraf Isyraqi, 15. yy.’da Malaka Sultanlığının geliştiğini ve İslâm’ın çıkış ve yayılış merkezi olduğunu söyledi. Dr. Isyraqi, 15. ve 16. yüzyıllarda Açe Sultanlığı ve Patani Sultanlığı aracılığıyla da İslam’ın hızlı bir şekilde yayıldığını ve İslâm’ın bölgenin en büyük dini haline geldiğini aktardı. İslâm’ın bu bölgelerde yayılmasında sûfîlerin büyük rolünün olduğunu belirten Dr. Isyraqi, konuşmasında ayrıca İslâm’ın yayılmasında etkili olan tasavvuf büyükleri hakkında da bilgi verdi.

Konuşmasının devamında günümüzde İslâm’ın Malezya’daki durumu hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Ashraf Isyraqi, Malezya’da bulunan İslâmî müesseseler ve eğitim kurumları hakkında bilgi verdikten sonra sözlerini tamamladı.

Konferans, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Dr. Ashraf Isyraqi’ye hediye takdiminin ardından sona erdi.

Konferans aşağıdaki adresten tekrar izlenebilmektedir:

https://www.youtube.com/watch?v=432U7FbKoVs

Fotoğraflar