Ana Sayfa
Duyurular
“orucun Sağlığımız Üzerindeki Etkileri” Konulu Konferans
“Orucun Sağlığımız Üzerindeki Etkileri” Konulu Konferans

“Orucun Sağlığımız Üzerindeki Etkileri” Konulu Konferans

Fakültemiz Çarşamba etkinlikleri kapsamında “Orucun Sağlığımız Üzerindeki Etkileri” konulu konferans düzenledi. Konferans, Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Kösem tarafından verildi. Arş. Gör. Furkan Ramazan Öğe’nin sunuculuğunu yaptığı, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, fakülte hocaları ve öğrencilerin katıldığı konferans YouTube kanalımızdan da canlı olarak yayınlandı.

Programın açılış konuşmasına hocaları ve öğrencileri selamlayıp Ramazan-ı Şerif aylarını tebrik ederek başlayan Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, İslam’da Allah’ın rızasını kazanmak için samimiyetle yapılan her işin ibadet olarak nitelendirildiğine değindikten sonra namaz ve oruç gibi özel olarak emredilen ibadetlerin de olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bostancı, bu ibadetleri temelde Allah Teala emrettiği için ve O’nun rızasını kazanabilmek amacıyla yaptığımızı ancak ibadetlerin birtakım hikmetlerinin de bulunduğunu ifade etti ve bunların ibadetleri daha az bilinç sahibi olanlara daha kolay anlatabilmek veya mutmain olmak gibi sebeplerle araştırıldığını söyledi. Prof. Dr. Bostancı, orucun faydaları hususunda vereceği bilgiler için Prof. Dr. Mustafa Kösem’e ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Prof. Dr. Mustafa Kösem, İlahiyat Fakültesi ortamında böyle bir sunum yapma imkânı verdikleri için Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı’ya teşekkürlerini iletti. İnsan vücudundaki bütün organların birden fazla fonksiyona sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Kösem, ibadetlerin de tek bir fonksiyonu olmadığını belirtti. Ardından oruç ibadetine değinen Prof. Dr. Kösem, oruç emrinin bireysel ve toplumsal etkilerinin yanında sağlık açısından da faydalı etkileri olduğunu ifade etti.

Doğal yollarla gerçekleşen insan ölümlerinin %60’ının kalp damar hastalıkları, kanser ve diyabet gibi hastalıklardan kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Kösem, bu hastalıkların temelinde de fazla yeme, şeker, yağ ve obezite gibi unsurların bulunduğunu vurguladı.

Konuşmasına oruçla ilgili Müslüman ve Müslüman olmayan bilim adamları tarafından yapılmış araştırmalarla ilgili bilgi vererek devam eden Prof. Dr. Kösem 1923-2022 yılları arasında bu konuda altı binden fazla çalışma yapılığını ve bunların tamamına yakınının da son 22 yıl içerisinde yapıldığını söyledi. Konuşmasında daha objektif olması için çoğunlukla Müslüman olmayan bilim adamlarının çalışmalarını kaynak olarak kullandığını ifade eden Prof. Dr. Kösem, sözlerine bu çalışmalarının mahiyeti hakkında detaylı bilgiler vererek devam etti.

Yapılan çalışmalarda 5 gün yeme serbestisi 2 gün açlık şeklinde ya da 16 saat açlık ve 8 saat yeme serbestisi şeklinde oruç benzeri açlık durumlarının incelendiğini ifade eden Prof. Dr. Kösem, konuşmasının devamında bu türlerin klinik ve klinik öncesi çalışmalarda nasıl etkiler gösterdiğini ayrıntılarıyla açıkladı.

Müslüman olmayan bilim adamlarının çalışmalarına konu olan bu açlık türlerinin glikoz metabolizması ve protein metabolizmasına olumlu etkileri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kösem orucun ayrıca fiziksel-bilişsel açıdan da olumlu etkileri olduğunu belirtti. Obezite ve diabetes mellitus, kalp damar hastalığı, kanser, nörodejeneratif bozukluklar ve astım gibi konularda da olumlu etkilerinin olduğunu ifade etti.

Özel olarak Ramazan orucuyla ilgili yapılan çalışmalara da değinen Prof. Dr. Kösem, bu çalışmalara göre Ramazan orucunun özellikle üçüncü haftayla birlikte erkeklerde vücut kitle endeksine, vücut yapına, kan değerlerine, lipit profiline ve açlık kan şekerine yönelik iyileştirme ve olumlu etkileri olduğunu vurguladı.

Konuşmasının sonunda oruç tutması riskli olabilecek gruplara da işaret eden Prof. Dr. Mustafa Kösem, soru cevap faslından sonra sözlerini sonlandırdı.

Program,  Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından Prof. Dr. Mustafa Kösem’e hediye takdim edilmesinin ardından sonra erdi.

Konferans aşağıdaki linkten tekrar izlenebilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=r6XzMPUmX50

Fotoğraflar