Ana Sayfa
Duyurular
Ramazan Ayına Mahsus Musiki Kültürümüz
Ramazan Ayına Mahsus Musiki Kültürümüz

Ramazan Ayına Mahsus Musiki Kültürümüz

Fakültemizde İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Seminerleri kapsamında Arş. Gör. Tahir Çağman tarafından “Ramazan Ayına Mahsus Musiki Kültürümüz” başlıklı bir seminer gerçekleştirildi.

Konferans Salonumuzda düzenlenen programa Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcılarımız Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Numan Ünver, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Memiş ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Mehmet Memiş seminerin açılış konuşmasında ramazan ayının kültürümüzde özel bir yeri olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: “Kur’ân’ı Kerîm’de Ramazan’ın ehemmiyeti vurgulanır hatta yine Ramazan Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği ay olarak bildirilir. Hem bu yönüyle hem de farz ibadetlerimizden orucun ifa edildiği bir ay olması sebebiyle toplumumuzda farklı bir coşkuyla karşılanır ve idrak edilir. Ramazan ayı, içerisinde oruç ve teravih gibi ibadetlerin yanında diğer taraftan sosyal faaliyetler olarak yardımlaşmadan Ramazan eğlencelerine kadar çok yönlü faaliyetlerle daha coşkulu hale gelmektedir. Elbette bu hususta Ramazan’ın daha coşkulu ve manevi havasının daha da hissedilerek geçirilmesinde en önemli unsurlardan birisi de musikimiz malum. Dini yaşayışımızla musikimiz daima iç içe olmuştur bildiğiniz gibi ve bu iki unsur her zaman birbirine destektir, katkı sunmaktadır.”

Arş. Gör. Tahir Çağman konuşmasında ramazan ayında camilerde icra edilen musiki uygulamaları üzerinde durdu. Konuşmasının başında musikinin ne olduğu, musikinin İslam’daki yeri ve İslam tarihinde musiki ile ilgili eser kaleme alan isimler hakkında bilgi veren Arş. Gör. Çağman, “Musiki bizim esasında doğumumuzdan ölümümüze kadar her anımızda var olan bir şey. Önemli bir vasıta ve bunu ne için kullanırsak ona hizmet etmiş olur. Ecdat da bunu iyi anlamış gerek tıp alanında gerek camide gerekse savaşlarda, mehterde bu musikiyi etkin biçimde kullanmışlar. Özellikle bizim en yoğun musiki icra ettiğimiz yer camiler. Dolayısıyla bizim okuduğumuz Kur’ân-ı Kerîmlerden, ezanlardan, salat-ü selamlardan, ilahilerden, mihrabiyelerden cami içinde yapılan uygulamalara dair aklınıza ne geliyorsa biz hepsini bir musiki formu olarak ele alıyoruz” ifadelerini kullandı. Devamında teravih tertibi ve Ramazanlarda okunan temcîd formları hakkında bilgi veren Arş. Gör. Tahir Çağman, ayrıca bu formalara ait örnekler seslendirdi.

Program, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Memiş ile birlikte Arş. Gör. Tahir Çağman’a hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Seminer aşağıdaki linkten tekrar izlenebilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=4ouEXWjawnc

             

 

             

Fotoğraflar