Fakültemiz Temel İslam Bilimleri Bölüm Seminerleri kapsamında Keşmir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Asif Mohiuddin tarafından “Keşmir’de İslam” konulu bir konferans gerçekleştirildi.
Konferans Salonumuzda düzenlenen programa Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Sunuculuğunu Arş. Gör. Furkan Ramazan Öğe’nin yaptığı program, Dr. Öğretim Üyesi Abdurrahman Hendek tarafından İngilizce’den Türkçe’ye çevrildi. Programın açılış konuşmasını ise Temel İslam Bilimleri Bölümü’nü temsilen Dr. Öğretim Üyesi Bayram Demircigil yaptı. Dr. Demircigil, konuşmasında büyük çoğunluğunun Müslümanlardan oluşan Keşmir’in Filistin, Arakan, Doğu Türkistan gibi mazlum coğrafyalardan biri olduğunu belirterek öneminden bahsetti.
Dr. Asif Mohiuddin konuşmasının başında kendisine bu imkânı sağladıkları için Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı ve Temel İslam Bilimleri Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Akkuş’a teşekkürlerini iletti. Dinleyicilere Keşmir haritasını gösteren Dr. Mohiuddin, Keşmir bölgesinin halihazırda Pakistan (Azad Keşmir), Hindistan (Cemmu Keşmir) ve Çin (Aksai) tarafından yönetilen üç kısımdan oluştuğunu belirtti. Öncelikle Keşmir’in İslâm öncesi tarihine değinen Dr. Mohiuddin, devamında Keşmir ve Sind bölgesine Müslümanlar tarafından yapılan ilk fetih girişimleri hakkında bilgi verdi. Söz konusu fetihlerin pek başarılı olamadığını ve Keşmir bölgesinin İslâm’la tanışmasının daha çok sûfîler kanalıyla olduğunu belirten Dr. Mohiuddin, bu bölgeye gelen ilk sûfînin 1295 yılında son Hindi hükümdarlığı döneminde buraya gelen Seyyid Şerefüddin Abdurrahman (Bülbül Şah) olduğunu söyledi.
Dr. Mohiuddin, Keşmir’de ilk Müslüman iktidarının ise Moğol istilasından sonra oluşan siyasi boşluğu dolduran ve sonradan Müslümanlığı kabul eden Rinchana (Sadruddin) ile 1323 yılında başladığını ifade etti. Dr. Mohiuddin, daha sonra ilk Müslüman hanedanlığı olan Şah Mir Hanedanlığının 222 yıl boyunca 1339-1561 yılları arasında Keşmir’i yönettiğini aktardı. Ancak bu dönemde Müslümanların hala Keşmir’de azınlıkta olduğunu belirten Dr. Mohiuddin, bölgede İslâmın yaygınlaşmasının, bölgeye daha fazla sûfînin gelmesi ve insanlara İslâm’ı anlatmasıyla olduğunu söyledi.
Dr. Mohiuddin, Seyyid Bülbül Şah’ın ardından Müslüman hanedanlığı döneminde Keşmir’e 1372 yılında gelen Seyyid Ali Hemedânî’nin ve müritlerinin bölgede imarethaneler, dergahlar kurarak dersler verdiğini, böylece İslâm’ın yayılmasında önemli katkılarının olduğunu ve çok sayıda Hindu’nun Müslümanlığı kabul ettiğini ifade etti. Keşmir’in İslamlaşmasında politik güçten ziyade Orta Asya ve İran’dan gelen sûfîlerin çalışmalarının etkili olduğunu vurgulayan Dr. Mohiuddin, sûfîlerin anlatımlarının ve yaşam tarzlarının bölgedeki insanları oldukça etkilediğini söyledi. Dr. Mohiuddin, konuşmasının devamında söz konusu dönemde ve sonrasında Keşmir’de faaliyette bulunan İslâm alimleri ve İslâmî ilimlere dair yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Konuşmasının sonunda son birkaç asırda Keşmir bölgesinde yaşanan siyasi gelişmelere değinen Dr. Asif Mohiuddin, dinleyiciler tarafından sorulan soruları cevaplandırdıktan sonra sözlerini tamamladı.
Program, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Dr. Asif Mohiuddin’e hediye takdiminin ardından sona erdi.
Seminer YouTube kanalımızdan tekrar izlenebilmektedir: https://www.youtube.com/watch?v=2Qmq7GA4ZYQ&ab_channel=SA%C3%9C%C4%B0lahiyatFak%C3%BCltesi