Ana Sayfa
Duyurular
Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Tezsiz Yüksek Lisans Programı Açıldı

Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Tezsiz Yüksek Lisans Programı Açıldı

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Fakültemiz, Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi’nden öğretim üyelerinin katılımı ile disiplinlerarası Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim dalının kurulması ve Manevi Danışmanlık ve Rehberlik ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans programı açılması Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylandı. Programın anabilim dalı başkanlığını Din Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Hasan Meydan yürütecek.

2021 yılı güz döneminden itibaren öğrenci alınması planlanan program Diyanet İşleri Başkanlığının hastaneler, Kredi Yurtlar Kurumu yurtları, ceza ve tutuk evleri, yaşlı bakım ve huzur evleri, yetimhane ve yetiştirme yurtları, dezavantajlı bireylere yönelik manevi destek hizmetleri ve aile rehberlik bürolarında görev alan/almak isteyenlerin ihtiyaç duydukları yeterlilikleri geliştirmeye yönelik eğitim verilecek.  Programı tamamlayanlar 25/10/2019 tarih ve 30929 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun Manevi Danışman 6. Seviye Ulusal Meslek Standardı’nda belirlenen yeterliliklere uygun diploma hakkı elde edecek.

Manevi danışmanlık danışanların inanç dünyalarının hayatlarına etkilerini fark etmelerine destek olan ve onların din veya maneviyatla ilişkilendirdiği sorunlarıyla başa çıkmalarında modern danışma teknikleri ile dinî ve manevi yöntemleri birlikte kullanan bir meslek alanıdır. Mesleğin gereklilikleri göz önünde bulundurularak Anabilim dalında Fakültemizden Din Eğitimi, Din Psikolojisi ve Din Sosyolojisi öğretim üyeleri, Eğitim Fakültesinden Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Fen Edebiyat Fakültesinden Sosyal Hizmet Anabilim dalı öğretim üyeleri disiplinler arası bir anlayışla eğitim-öğretim ve araştırma çalışmaları yürütülecektir. Öğrenim sürecinde öğrenciler bireyin gelişim özelliklerini tanıma, dezavantajlı bireylere manevi hizmetleri yürütebilme, temel danışmanlık yöntem ve ilkelerini uygulayabilme, inancın kişilik bütünlüğüne katkısını geliştirmeye yönelik derslerin yanında teori ve uygulamayı birleştiren proje çalışması da gerçekleştireceklerdir. İki dönem şeklinde yapılandırılan program halihazırda söz konusu görevlerde çalışanlara da hitap etmesi için ikinci öğretim olarak planlanmıştır. Programa öğrenci alımı lisans mezuniyet puanına göre yapılacak olup kayıt için ALES puanı gerekmemektedir.