Ana Sayfa
Duyurular
Ramazan Söyleşileri’nin Dördüncü Programı Yayınlandı
Ramazan Söyleşileri’nin Dördüncü Programı Yayınlandı

Ramazan Söyleşileri’nin Dördüncü Programı Yayınlandı

Ramazan Söyleşileri’nin dördüncü ve son programı Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın moderatörlüğünde Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Akkuş ve Kelam Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Hülya Terzioğlu’nun katılımı ve Arş. Gör. Tahir Çağman’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle Kadir Gecesinde gerçekleştirildi. Programda öğretim görevlilerimizden Dr. Seyfettin Haruni’de bir ilahi seslendirdi.

Programda Kadir Gecesi Allah’ın rahmeti ve mağfireti boyutuyla geniş olarak ele alındı.

Prof. Dr. Ahmet Bostancı, programı “Allahu Teala hikmetinin ve rahmetinin gereği olarak zamanların ve mekanların bir kısmını diğerlerinden üstün kılmıştır. Bu zaman ve mekanlar bu şeref ve üstünlüklerini kendilerinde meydana gelen önemli olaylardan alırlar. Kadir gecesinin değeri, Kur’an’ı Kerim’in bu gecede inmeye başlamasından gelir. Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen tek ay Ramazan olduğu gibi adı zikredilen ve değerine vurgu yapılan yegâne gece de kadir gecesidir.  Enderunlu Vâsıf’ın “Bil kadrini zîrâ ki bu şehrin şeb-i Kadr’i / Bîşek sebeb-i mağfiret-i âlemiyandır” beytinde dediği gibi, hocalarımızla birlikte kadir gecesinin kıymetini anlamaya ve anlatmaya çalışacağız.” sözleriyle başlattı.

Programda konuşan Temel İslam Bilimleri Bölüm Bakanımız Prof. Dr. Süleyman Akkuş, Kuran-ı Kerim’de ve hadislerde kadir gecesinin yerini geniş olarak anlattıktan sonra gecenin namaz kılarak, Kur’an okuyarak, dua ederek ve tefekkürle değerlendirilebileceğini ifade etti. Bu gecede yapılacak en önemli hususlardan birisinin Peygamberimiz ’in (s.a.) Hz. Aişe’ye yaptığı tavsiye olan Allah’tan af dileyip tövbe etmek olduğunu söyleyen Prof. Akkuş, tövbenin makbul olabilmesi için ise samimi bir kalp ile yapılması, bir daha aynı günahı işlememe konusunda kararlı olunması, kul hakkı söz konusu ise helallik istenmesi gibi şartlar bulunduğunu ifade etti.

Programın diğer konuğu Kelam Ana Bilim Dalı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Hülya Terzioğlu, Kadir gecesinde indirilen Kur’an’ın hem insana, hem kainata hem de bütün varlıklara değerlerini bildiren bir mesaj olduğunu, insanın bu geceyi idrak ederek varlıklar arasında kendi değerini de tespit etmiş olacağını söyledi.  Allah’ın rahmetinin sonsuz olduğunu sözlerine ilave eden Terzioğlu “Kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım” ayetinde Allahu Teala’nın “de ki” demeyip doğrudan “ben yakınım” demesinin peygamberi araya koymadan yakınlığını hakika manada ifade etmesi anlamına geldiğini ifade etti. Allah’ın isimleri içerisinde özellikle rahman ve rahim isimlerinin ön plana çıktığını, Allah’ın her işimize bu isimlerle başlamasını istemesinden bunlara anılma istendiğinin de işareti olduğunu söyleyen Terzioğlu “amellerimizi yazan kitabımız ahirette verilmeden şimdiden elimize alıp sık sık muhasebe yapmamızı hepimize tavsiye ediyorum” dedi.   

Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı program sonunda hazırlama fırsatı verilmesinden dolayı Raktörlüğümüze, programın hazırlanmasındaki emeklerinden ötürü iletişim koordinatörlüğü personeline teşekkür etti ve izleyicilerinin Kadir Gecelerini ve yaklaşan Ramazan Bayramlarını tebrik ederek sözlerini tamamladı.

Programın videosu aşağıdaki linkten izlenebilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=lL4B1FuuAaM

Fotoğraflar