Ana Sayfa
Duyurular
Medeniyet Değerlerimiz
Medeniyet Değerlerimiz

Medeniyet Değerlerimiz

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Fakültemiz işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Medeniyet Değerlerimiz” başlıklı bir konferans verdi.

Konferansa medeniyet kelimesinin anlamı ve diğer dillerdeki karşılıklarına dair bazı bilgiler vererek giriş yapan Prof. Yılmaz, bu çerçevede medeniyet ile umran kelimeleri arasındaki ilişkiye dair bazı analizlerde bulundu. Cemil Meriç’in “Umrandan Uygarlığa” adlı eserinde umran kavramını medeniyete tercih ettiğini belirten Prof. Yılmaz, umran kavramının medeniyet ile kastedilen manayı ve daha fazlasını ihtiva ettiğinden dolayı Cemil Meriç’in bu yaklaşımına katıldığını ifade etti.

Kavramsal analizlerin ardından Prof. Yılmaz, İslâm Medeniyetinin “Ezelî hikmet”, “Ebedî risâlet”, “Merhamet” ve “Cihânşümûl adalet” olmak üzere dört temel değerinin bulunduğunu söyleyerek ayet, hâdis ve tarihî örneklerden hareketle bu değerleri açıkladı. Hikmetin her zaman derûnî ve insanları cezbeden bir yönünün bulunduğunu söyleyen Prof. Yılmaz, Kur’an ve hadislerle hikmete verilen önemden dolayı İslâm’da hikmetin Müslümanların yitik malı olarak görüldüğünü ve sürekli olarak canlılığını koruyan bir “hikmet arayışı”nın bulunduğunu vurguladı. Daha sonra Prof. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

“İslâm medeniyetinin temel değerlerinden ikincisi olan ebedî risâlet, İslâm’ın bir taraftan çağlar boyunca değişmeyen boyutunun bulunması ancak diğer taraftan da zamanın değişmesiyle birlikte hükümlerin değişmesini ifade eden ve fetvalarla kendisini sürekli güncelleyip genç ve dinamik kalan yönünün bulunması anlamına gelmektedir. Bu değerlerden üçüncüsü ise merhamettir. Hz. Peygamber’in İslâm’ı kendilerine tebliğ ettiği topluma bakıldığında bu değerin önemi çok daha iyi fark edilecektir. Zira köleler, kadınlar, kız çocukları ve fakirlere yönelik merhametsizliklerin zirve noktada olduğu bir topluma İslâm’ı tebliğ etmeye başlayan Hz. Peygamber’in getirdiği vahiy nuru sayesinde bu toplumda en merhametsiz insanlar birer merhamet abidesine dönüşmüşlerdir. Bu noktada merhametin öğrenilebilen ve sonradan kazanılabilen bir değer olduğunu görüyoruz. İslâm’ın merkezî bir konuma yerleştirdiği merhamet anlayışı Müslüman toplumlar tarafından da takip edilerek çok iyi sonuçlar elde edilmiştir. Değerlerden dördüncüsü ise cihânşümûl adalettir. Sözlükte bir şeyi yerli yerine koymak anlamına gelen adalet, Kur’an-ı Kerim ve hadislerde büyük önem verilen bir değerdir. İslâm medeniyetinde adalet, sadece yargı adaleti ve sosyal adalet gibi hususlara münhasır kılınmayıp aksine kişinin ahlakî erdemleri hakkında da kullanılmıştır. Buna göre kişinin ahlakî özelliklerinde ifrat ve tefrite gitmeden orta yol ve itidal üzere olması da adalet olarak değerlendirilmiştir.”

Konuşmasının ardından Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’a Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından hediye takdim edildi.

 

Hazırlayan: Ziya Erdinç

 

Fotoğraflar