Ana Sayfa
Duyurular
2019-2020 Öğretim Yılı Açılış Dersi
2019-2020 Öğretim Yılı Açılış Dersi

2019-2020 Öğretim Yılı Açılış Dersi

Fakültemizde 2019-2020 öğretim yılı açılış dersi “İslam Düşünce Disiplinleri ve Dini Düşüncenin Geleceği” başlıklı konferansla gerçekleştirildi.

Fakültemiz konferans salonunda gerçekleştirilen konferanstan önce kısa bir konuşma yapan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, eğitim öğretim yılı başında gerçekleştirilen açılış derslerinin fakültemizde uzun yıllar boyunca devam eden bir gelenek olduğunu belirterek bu yıl açılış dersinde işlenecek olan İslam Düşünce disiplinlerinin geleceğine ilişkin konunun son derece önemli olduğunu vurguladı. Açılış konferansına Fakültemiz öğretim üyesi ve SETA Eğitim ve Sosyal Politikalar Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Atilla Arkan konuşmacı olarak katıldı. Açılış konferansında Prof. Dr. Arkan, felsefe, kelam ve tasavvuf olmak üzere üç metafizik disiplinden ve tarım, sanayi ile yapay zekâya dayalı bilgi toplumu çerçevesinde 17’nci yüzyıl öncesi ve sonrası Müslümanlar için değişim konularından söz etti.

“17’nci yy. Müslümanlar için değişimdir”

Müslümanların temel sorununu belli konularda “sürekliliğin inşası” başlığı altında anlatan Arkan, “17’nci yüzyıl, Müslümanlar için modernleşme anlamında değişim ve değişimi yönetme çabasıdır. Bu değişimi ele aldığımızda en önemli iki kavramın bilim ve teknoloji olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Şu anda merkezin insan değil, insan dışında bilim ve teknolojinin ortaya koyduğu sanal ve yapay zekâ olduğunu belirten Prof. Dr. Arkan, “Makineler, insanın ihtiyacı olandan çok daha fazlasının üretilmesine imkân verdi ve bunun sonucu olarak paylaşma sorunu ortaya çıktı. Tarım toplumunda doğal olarak böyle bir sorun yoktu” diye konuştu.

“Gelecek ve yapay zekâ”

Gelecekteki yapay zekânın etkilerinden bahseden Prof. Dr. Arkan, “Gelecekte aile, şehir yaşamı ve eğitim ciddi şekilde değişecek ve bunun sonucunda kimlikler ve dini düşünce de değişecek” ifadelerini kullandı.

Konferans katılımcıların sorularının cevaplanması ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından Prof. Dr. Atilla Arkan’a hediye takdimiyle sona erdi.

Fotoğraflar