Ana Sayfa
Duyurular
Uluslararası Helal Ürün Ekonomisi Sempozyumu
ULUSLARARASI HELAL ÜRÜN EKONOMİSİ SEMPOZYUMU

ULUSLARARASI HELAL ÜRÜN EKONOMİSİ SEMPOZYUMU

ULUSLARARASI HELAL ÜRÜN EKONOMİSİ SEMPOZYUMU
(ÜRETİM-STANDARTLAR-PAZARLAMA)
19 - 20 MART 2015 PERŞEMBE - CUMA 
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ / TÜRKİYE

Dünyanın dört bir yanında 1,7 milyar Müslümanın helal ürün ticaretinden istifade ettiğini, bu ticaretin değerinin 2012 yılında 3,5 trilyon dolardan fazla olduğunu, hacminin yıllık %5 sınırını aşarak hızlı bir büyüme oranı ile 2020’de 4,6 trilyon doları bulacağı şeklinde tahminler bulunduğunu biliyoruz. Öte yandan helal ürünler sadece yiyecek ve içeceklerle sınırlı değildir ve kozmetik ürünler ile tıbbi ilaçları vb. de kapsamaktadır. Bu sektörün büyümesinin ve yayılmasının fıkhî ve bilimsel araştırmalarla birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunun için, araştırmalar, sempozyumlar ve kongreler aracılığı ile oluşturulan ve bu ürünlerin gereksinmelerine uygun, gelişmiş bir fıkhî birikime ihtiyaç bulunmaktadır. Bu birikim özellikle Müslüman olmayan ülkelerde Müslümanların bu ürünleri bulmakta çektiği zorluklara yönelik de çözüm sunmalıdır. Aynı zamanda helal ürün pazarının düzenlenmesine ve ortak kriterlere uygun helal ürün sertifikalarının verilmesine de katkıda bulunmalıdır.
“Şüphesiz helal bellidir, haram da bellidir. İkisi arasında şüpheli şeyler vardır.” şeklindeki nebevî kaide bu sempozyumun ana yapıtaşıdır. Sempozyum, ihtilafa mahal vermeyen muhkem kurallara odaklanacak, kapsamının daraltılması gereken ihtilafları ele alacak, araştırmalar ve sorgulamalar yolu ile en doğru görüşlere ulaşmaya ve bu sekilde helal ürün standartlarını belirlemeye çalışacaktır.
Suudi Arabistan Uluslararası İslam Finans ve Ekonomi Kurulu (Islamic International Foundation for Economics & Finance), Sakarya Üniversitesi işbirliği ile “Uluslararası Helal Ürün Ekonomisi” konulu uluslararası bu sempozyumu düzenleyerek bu alandaki araştırmacı ve akademisyenleri bildirileri ve önerileri ile sempozyumun hedeflerini gerçekleştirmeye katkıda bulunmaya çağırmaktadır.

2. SEMPOZYUMUN HEDEFLERİ
•    Müslümanlar arasında tükettikleri her şeyde, helal olmasını arama hassasiyetini yerleştirmek ve güçlendirmek.
•    Ekonomik ürünlerde bağımsızlık ve farklılık oluşturmaya müsait bir ortama sahip İslam ülkelerinde helal üretimle ilgili yatırımları teşvik etmek.
•    Helal gıda akreditasyon kurumları için takip ve kontrolle ilgili kuralları ve temel prensiplerini belirlemek.
•    Helal ürünlerin pazarlanması alanındaki çağdaş deneyimleri ortaya koymak ve değerlendirmek.

3. SEMPOZYUMUN ANA KONULARI
1) Helal gıda ürünlerinin reklam ve tanıtımında güvenilirlik kuralları. 
2) Helal gıda ürünlerinin başarısına etki eden faktörler (güvenilirlik- kalite- fiyat).
3) Müslüman olmayanların kestikleri hayvanların hükmü.
4) Şirketlerde helal olarak nitelendirilen gıda ürünlerinin satın alınmasına yönelik hükümler.
5) Gıda üretiminde helal niteliğinin gerçekleşme yolları ve hükmü.
6) Ürünlerin içinde bulunan emülsiyon, jelatin, alkol gibi maddeler ile kaynağı bilinen veya bilinmeyen tatlandırıcıların hükmü.

4. ATÖLYE ÇALIŞMASI
Sempozyumda helal gıda ürünlerinin başarısına etki eden faktörleri (güvenilirlik- kalite- fiyat) ele alan ve tartışan bir atölye çalışması da olacaktır.

5. BİLDİRİLERİN YAYIMLANMASI
Sempozyum bilim kurulu tarafından hakemlik sürecinden geçirilen ve onaylanan tüm bildiriler tek cilt halinde basılarak katılımcılara dağıtılacaktır.

6. ÖNEMLİ TARİHLER
Tebliğ Özetlerinin Son Gönderilme Tarihi: 11 Kasım 2014 
Tebliğ Metinlerinin Son Teslim Tarihi: 01 Ocak 2015
Kabul Edilen Tebliğlerin Geri Bildirimi: 19 Şubat 2015
Sempozyum Tarihi: 19- 20 Mart 2015

7. SEMPOZYUM DİLLERİ
Arapça, Türkçe, İngilizce

8. İAŞE/İBATE MASRAFLARI
Sempozyumda katılımcıların iaşeleri düzenleme kurulu tarafından karşılanacaktır. Yol ve konaklama masrafları katılımcılara aittir.

9. İLETİŞİM 
Arapça ve İngilizce Bildiri özetlerinin ekteki başvuru formuna yazılarak Uluslararası İslam Finans ve Ekonomi Kuruluna (Islamic International Foundation for Economics & Finance) bağlı Bilimsel Projeler ve Araştırmalar Merkezinin rc@iifef.com şeklindeki e-mail adresine gönderilmesi gerekmektedir. 
Türkçe bildiri özetleri ekteki başvuru formuna yazılarak ssirin@sakarya.edu.tr e-mail adresine gönderilecektir.
Geniş bilgi için şu telefonlara müracaat edilebilir: 
00966114566532 (Suudi Arabistan)
00905327021250 (Türkiye)

10. SEMPOZYUM KURULLARI

SEMPOZYUM ONUR KURULU
1. Prof. Dr. Muzaffer ELMAS (Sakarya Üniversitesi Rektörü)
2. Prof. Dr. Faruk BEŞER (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Türkiye Âlimler Birliği Başkan Yardımcısı)
3. Prof. Dr. Orhan ÇEKER (Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, TSE Helal Sertifikası Akademik Danışma Kurulu Başkanı)

SEMPOZYUM BİLİM KURULU 
1. Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay (Başkan)
2. Dr. Abdullah b. Ahmed er-Ramîh (Başkan Yardımcısı)
3. Dr. Raşid b. Ahmed el-‘Uleyvî (Üye)
4. Prof. Dr. Ahmet Bostancı (Üye)
5. Dr. Fehd b. Sâlih el-Hammûd (Üye)
6. Dr. Muhammed b. Câbir es-Selcî (Üye)
7. Dr. Halid b. Abdurrahman el-Muhennâ (Üye)
8. Dr. Salah b. Fehd eş-Şehlûb (Üye)

SEMPOZYUM DÜZENLEME KURULU
1. Dr. Yusuf b. Abdullah ez-Zâmil (Başkan)
2. Doç. Dr. Süleyman AKKUŞ (Üye)
3. Doç. Dr. Soner DUMAN (Üye)
4. Okt. Şükrü ŞİRİN (Üye)
5. Arş. Gör. Ahmet Numan ÜNVER (Üye)
6. Abdullah b. Ferah Âl-Sâlih (Üye)

SEMPOZYUM KATILIM ŞARTLARI
1. Bildiriler bilimsel ve özgün olmalıdır.
2. Bildirilerin sonunda bilimsel kurallara uygun olarak hazırlanmış kaynakça bulunmalıdır.
3. Arapça bildiriler 14 punto, Türkçe ve İngilizce bildiriler 12 punto ve 1,5 satır aralığı ile yazılmalıdır. Sayfalarda dörtkenardan 3er cm boşluk bırakılmalıdır.
4. Birinci sayfada şu bilgiler bulunmalıdır:
1) Bildirinin başlığı,
2) Araştırmacının adı,
3) Araştırmacının görevi,
4) Araştırmacının iletişim bilgileri.
5. Sonuç, tavsiyeler ve hedefler bölümü araştırma konusu ile bağlantılı olmalıdır.
6. Bildirinin daha önce yayımlanmamış veya yayımlanması için başvuruda bulunulmamış olması ya da başka bir sempozyumda sunulmamış olması gerekmektedir.

Sempozyum katılım formu için ekli dosyayı inceleyiniz.