Kelamın Tümel Bir Disiplin Olarak İnşası

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim elemanı Dr. Hayrettin Nebi Güdekli, 16 Mart Perşembe günü Fakültemiz toplantı salonunda “Kelamın Tümel Bir Disiplin Olarak İnşası” başlıklı bir seminer verdi. Seminere hocalar ve lisansüstü öğrencileri katıldı.

Konuşmasında kelam ilminin oluşumun tarihsel arkaplanını oluşturan olayları kısaca zikreden Dr. Güdekli, siyasi olayların uluhiyyet merkezli kelamî tartışmaların ortaya çıkmasına nasıl etki ettiği üzerinde durdu. Daha sonra ise bu süreci takiben hicri II. Asrın ortalarından III. Asrın ortalarına kadar olan takriben bir asırlık zaman diliminde kelam ilminin temel kavramlarının, önermelerinin ve meselelerinin oluştuğunu ifade etti. Bu bağlamda söz konusu dönemde, kelamın bir disiplin olarak teşekkül etmiştir. Zira bir disiplinin teşekkülü için gerekli olan kavram, önerme ve meseleler gibi temel unsurların bu dönemde oluştuğu görülmektedir. Kelamın teşekkülünde öncü rol oynayan Mu’tezilî bilginlerinin yaptığı çalışmalara bakıldığında doğrudan varlık araştırması yaptıkları ve ses, fiil ve renk gibi varlık türlerinin neliklerine dair eserler telif ettikleri görülür. Bu da Mu’tezile’nin kelamı tümel bir disiplin olarak inşa ettiklerini göstermektedir.

Konuşmasının ardından Dr. Güdekli, konuyla ilgili sorulan soruları cevapladı.